Ekonomalije
StoryEditor

Čudo jedno! Milanović pred izvoznicima nije improvizirao

05. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Dobro da se kolege koji su sjedili kraj mene na konvenciji Hrvatskih izvoznika nisu htjeli kladiti kad sam im to ponudio. Izgubio bih okladu. Premijer Zoran Milanović krenuo je održati govor. Asistentica mu je dodala onaj kožnati fascikl u kojemu je bio napisani govor. Bio sam siguran da će premijer, kao i toliko puta do sada, zanemariti napisani govor i krenuti u jedno od svojih, već poznatih, obraćanja iz glave. S obvezatnim latinskim uzrečicama.

Kad ono, Zoran Milanović otvorio fascikl i pročitao pripremljeni govor! Upućeniji tvrde da je to do sada učinio samo još na dan ulaska Hrvatske u članstvo EU. Izostale su i ‘grunfovske’ poruke (štovatelji stripa ‘Alan Ford’ znat će o čemu je riječ...). Sve je djelovalo sasvim suvislo. Dogodio se i kopernikanski obrat pa premijer u petnaestak minuta govora nije izustio mantru ‘investicije’. Poručio je da je rješenje u izvozu i da će se tom novom putu osobno posvetiti.

Lipanj opasan za premijere Možda se ono što mi u Lideru već više godina iz broja u broj tvrdimo, da nas neće izvući investicije nego izvoz, ovoga tjedna, bar na jedan dan ‘primilo’ i nekoga iz Vlade. Kako u njezinu sastavu ima malo previše papagaja koji slijepo citiraju svog premijera vođu, valja se nadati da će s jednakim žarom kao što su dvije i pol godine mantrali o investicijama sada to činiti s izvozom. Pri čemu postoji realna opasnost da, kad se dio ‘sposobnih’ ministara primi nove mantre, zezne stvar kao s mnogo toga što su pokušali menadžerirati.Opet, ne treba se čuditi ako na sljedećem skupu premijer nađe drugi fokus, vrati se investicijama ili nečemu trećem.Nije, međutim, naodmet protumačiti premijerovo odricanje od ‘umjetničkog izražavanja’ i kao posljedicu straha od procesa u kojima se našao. Bahatost i površnost stigle su na naplatu. Teško da će Zoran Milanović ove subote na Glavnom odboru biti poražen. Ipak je glasačka pravila skrojio tako da je gotovo nemoguće da protivnici ostvare većinu. Ali da je čak i on uzrdman u svom viđenju stvarnosti - očito je. Toliko da je smogao snage čitati pripremljen govor (koji je sâm po sebi bio odličan).Premijerov strah od mogućeg poraza u stranci (nakon dramatična upozorenja SDP-u koje su birači poslali na izborima za Europski parlament), a onda i ne više tako čvrsta premijerska fotelja, poklapaju se s jednom ‘sezonskom pojavom’.Lipanj je bio neugodan i za Ivu Sanadera. Prije točno pet godina, također u lipnju, oko tadašnjeg premijera bilo je, iza kulisa, dramatičnih događaja. Koji su kulminirali njegovom iznenadnom konferencijom za novinare 1. srpnja 2009. na kojoj se zahvalio svima i dao ostavku na premijersko mjesto.Sada će opet lipanj biti mjesec u kojemu se propituje sudbina aktualnog premijera. Salve smijenjenog ministra Slavka Linića, koliko god ih nastojao utišati, imaju za Zorana Milanovića neugodne posljedice.

Samo je Bajića zamijenio Cvitan Što je najgore, kad se pogleda razmak od tih pet godina (2009. - 2014.), u ovoj zemlji kao da se ništa nije promijenilo. Nacionalna ekonomija i danas je u recesiji kao što je bila u vrijeme Sanaderova odlaska. Rješenja ekonomskoga gliba i dalje se traže smanjenjem prava koja se financiraju iz proračuna i smišljanjem novih poreza kojima će se napuniti državna blagajna. I dalje se lupeta o ‘strukturnim reformama’ za koje političke elite nemaju znanja i hrabrosti provesti ih.Umjesto da je cijela Vlada usmjerena prema konstruktivnom povezivanju državnih instrumenata i zdravog dijela nacionalne ekonomije, ionako ograničeni državni kapacitet troši se na unutarstranačke sukobe i istrage USKOK-a i DORH-a. Prije pet godina glavni junak u zemlji bio je državni odvjetnik Mladen Bajić, sada je to opet državni odvjetnik, ali Dinko Cvitan.Reći će netko da se promijenilo to što smo sada članovi EU i što nas iz Bruxellesa sada drže na kratkoj uzici tjerajući nas na smanjenje raznih deficita.Ni tu se ništa bitno nije promijenilo. Prije pet godina glavni igrači iz EU ucjenjivali su Hrvatsku time da neće ući u zajednicu i morali smo svašta popuštati. Sada je pristup samo malo drugačiji. Slavi se kad ‘Barosso pohvali Hrvatsku’ i ne uvede stroga pravila, a zapravo je to i razumljivo. Ova zemlja ima još mnogo poželjnih šuma, voda i otoka, pa nek se još malo zaglibi prije nego što se ostane bez svega.Nada umire posljednja. Kriteriji su jako pali pa ću biti sretan ako premijer i na sljedećoj konferenciji bude čitao ono što su mu pripremili umjesto da govori iz glave.

18. travanj 2024 18:30