Ekonomalije
StoryEditor

Dolaze gruba vremena, vrijeme je za plan poslovnog opstanka

25. Rujan 2008.
Piše:
lider.media

Rizik od napada na poduzetnike kao u slučaju Galinec dramatično se povećava. Hlađenje nacionalne ekonomije, zvali ga usporavanje, recesija ili kriza, dodat će ulje na vatru odnosima u poslovnoj zajednici

Piše: Miodrag ŠajatovićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kad bankari počnu stopirati kredite, mnogi će poduzetnici, a osobito oni iz ‘međusvijeta‘, postati veoma nervozni. Bit će svega

Akcija Indeks, policijska predstava s otkrivanjem kupnje ispita na fakultetima, bila to namjera ili ne, uspješno je u drugi plan bacila premlaćivanje Josipa Galinca, direktora Industrogradnje. Nažalost, rizik od napada na poduzetnike i menadžere u Hrvatskoj dramatično se povećava. Ne samo kao posljedica ohrabrivanja nasilnika zbog toga što državni aparat ne uspijeva pronaći nalogodavce. Hlađenje nacionalne ekonomije, bez obzira na to zvali ga usporavanje, recesija ili kriza, dodat će ulje na vatru odnosima u poslovnoj zajednici. Dolaze gruba vremena. Kriza će mnoge učiniti nervoznijima. Mnoga će se partnerstva naći na kušnji. Pucat će poslovni lanci. Posljednjih godina samo su biznismeni s izrazitim manjkom sposobnosti ili nesretnici koji su odabrali pogrešne poslovne partnere završavali u blokadama i stečajevima. S aktualnim, dramatičnim svjetskim procesima urušavanja ili pročišćavanja svjetskoga kapitalističkog sustava oluja će stići i u zabite dijelove svjetske ekonomije, kakav je i Hrvatska. Zavaravaju se mnogi koji misle da će se uspjeti skloniti od posljedica.

Inflacija je bar privremeno stavljena pod kontrolu, ali zapravo je samo promijenila pojavni oblik - pretvorena je u eskalaciju neplaćanja i nelikvidnosti. Došao je trenutak istine u kojemu će se virtualni dio rasta BDP-a morati otopiti. A to će se raditi u realnom životu poduzetnika, a ne u makroekonomskim modelima izvan vremena i prostora. Prije nekoliko dana objavljena je vjestica da će Ministarstvo poljoprivrede reprogramirati kredite za stotinjak proizvođača mlijeka kojima je zbog neplaćanja rata kredita prijetilo oduzimanje farmi. Mljekari su sretnici jer ih Ministarstvo štiti iz političko-koalicijskih razloga. Većina drugih poduzetnika neće biti te sreće. Bankari su poznati kao ljudi ‘koji vam daju kišobran, a kad počne padati kiša - traže ga natrag‘. E, sad su na vratima vremena u kojima će bankari tražiti ‘kišobran‘ natrag.

Kao što poručuje N. Bate, autor knjige Pobijedite recesiju, vrijeme je brzog djelovanja i teških odluka

Naravno da će pokušati reprogramirati kredite poduzetnicima u nevolji, ali neće biti u prilici to činiti masovno i svakomu. Kad oni pritisnu svoje dužnike, ovi će početi nazivati one koji njima nisu platili. I tako će se nervoza širiti Hrvatskom. Naći će se onih koji će, nažalost, dignuti ruku na sebe. Drugi će se uz dramatične obiteljske prilike morati seliti iz nekretnina koje su bile pod aktiviranim hipotekama. A treći će u očaju vjerojatno pokušati i silom spasiti sebe i usositi druge. Sad će netko reći: ‘Pa zar nije rješenje u sudskom utjerivanju potraživanja?‘ Jest, ali u to mogu vjerovati samo oni koji ne znaju stanje u hrvatskom pravosuđu. Sve nervozniji bit će i ‘poduzetnici‘ koji su navikli uz malo truda i malo stvarnih poslovnih znanja zgrtati goleme profite. Kako ih se najčešće ostvarivalo u sprezi s naručiteljima preko javnih natječaja, i ta vrsta pritisaka bit će sve žešća.

Ima li rješenja? Do njega je teško doći. Može se reći da je vrhunac mogućnosti kontroliranje štete. Ako je ikada bio potreban nacionalni konsenzus, onda je to u ovim, sve težim, vremenima. Hrvatska narodna banka najavljuje mogućnost relaksiranja svoje politike. Iz Vladinih krugova, međutim, ne dolaze signali da se situacija uzima ozbiljno. Vlada ima odgovornost spriječiti kaos i paniku među biznismenima. Politički pritisci na vraćanje ‘neopravdano dignutih cijena‘ nisu dovoljni. Kao što Vlada SAD-a ima recept za izvanredne situacije, tako bi ga morala pripremiti i Sanaderova ekipa. Ona još ima vremena. Poslovnoj zajednici, međutim, najbolje je savjetovati da ‘skupi glave‘. Ako su pravi, dosadašnji poslovni partneri pokazat će međusobnu solidarnost u teškim vremenima. S druge strane, svaki poduzetnik treba se zbrojiti sâm sa sobom. Kao što poručuje Nicholas Bate, autor knjige Pobijedite recesiju (izlazi iz tiska u Liderovoj biblioteci za desetak dana), vrijeme je brzog djelovanja i teških odluka. Neki će propasti u vrijeme recesije. Oni koji naprave dobar plan poslovnog opstanka - mogu kraj mršavog razdoblja dočekati spremni. Sve ono što je biznismen do sada radio dobro, mora raditi još bolje. A pogreške koje je činio, pa ih je prekrila dobra potražnja, sada više nisu dopustive. 

26. travanj 2024 01:15