Kanibali i filantropi
StoryEditor

Bogati hrvatski meni

02. Svibanj 2014.

Novi porez je na meniju. Hoćemo li ga uzeti s menija ili ne, naša je politička odluka. Tako je premijer Zoran Milanović, vrlo jasno i lijepo, objasnio kako stoje stvari.

Ta je izjava u vrlo malo riječi sažela cjelokupnu paradigmu hrvatskih vlasti i fascinantnu paralelnu stvarnost u kojoj žive oni koji ništa ne moraju zaraditi sami. ‘Mi meni krojimo i uzimamo s njega što hoćemo i kad hoćemo‘. Kad ustreba za vlastite (rastuće) potrebe ili Europska komisija zaprijeti zbog visokog deficita, tu je meni. Samo ga treba uzeti u ruke i izabrati. Kada je, kao što je to sada, glad veća i potreba je veća. A meni je, na sreću hrvatskih vlada, čini se, prilično bogat. Može se i dalje bezbrižno birati. Kada je već tako, zašto se zamarati i ulaziti u bespotrebne rizike izazivanja nezadovoljstva proračunskih korisnika zbog kresanja rashoda. Umjesto toga, jednostavno naručimo novi porez s menija.

Bez pretenzija da ulazim u analizu poreznog sustava, opravdanosti, nužnosti ili štetnosti uvođenja novih poreza, kojih konkretnih poreza, rizika od sve veće porezne evazije, kontraproduktivnosti bezgraničnog pritiskanja i cijeđenje građana i poduzetnika koji nikako ne mogu namiriti državne potrebe i tako dalje, i tako dalje....zaustavila bih se na samom stavu da je nešto ‘na meniju‘. Zamislimo da i svi drugi mogu uzimati tuđi novac kada im zatreba. Svatko iole pristojan osjetio bi barem laganu dozu nelagode zbog same činjenice da se radi o nečemu tuđem.

S druge strane, kako bi bezbrižno izgledao život svakog od nas? Kad vam treba, uzmete s menija. Ali, reći će naši političari, mi to ne uzimamo sebi nego za ‘opće dobro‘. A koliko je to dobro uistinu dobro možemo se uvjeriti svakodnevno. Od toga da vam, ne daj Bože, zatrebaju usluge ‘besplatnog‘ zdravstvenog sustava, da ne možete dalje bez papira i pečata nekog birokrata od lokalne do državne razine, da trebate izvaditi bilo koji dokument...lista je vrlo duga. Uostalom, kao i meni s kojeg premijer može birati. No, za utjehu, kako kaže Milanović govoreći o najnovijem porezu na štednju, porez nije uveden dok nije uveden. A kada će biti....? Pa, uživajte u čarima iščekivanja. Možda sutra, možda prekosutra.

27. travanj 2024 02:32