Kanibali i filantropi
StoryEditor

Koliko primjera, koliko tinte?

03. Listopad 2011.

Devedesete su istjecale, priželjkivao se novi album Radioheada, najavljivala se žustra borba na televizijskom tržištu pojavom novih nacionalnih koncesionara, pristup Internetu je bio spor, sadržaji na njemu većinom tekstualni, a na predavanjima sam slušala analize uspjeha Keltskog tigra. Sve pouke su završavale pozivom kako se moramo ugledati na Irsku jer je to očit recept za uspjeh. Samo koju godinu poslije, album Radioheada procurio je preko Interneta, što je bio dovoljan dokaz kako je brzina Interneta i umreženost nezaustavljivo rasla, dok je na televizijskom nebu započeo pravi rat. Novi uzor bila je tada nevjerojatna Nokia iz Finske. Samo nam je ona trebala da bi mogli sretni dočekati kraj povijesti. Uska specijalizacija iliti „core business“ je jedini način opstanka, tada su nam objašnjavali.

Bloomberg unazad nekoliko dana donosi opširnu analizu kako je došlo do pada Nokije, nazivajući je tehnološkim Fordom. Bili su jednostavno usmjereni na ono što im je donijelo uspjeh, a u međuvremenu su se navike potrošača i tehnologije snažno promijenile. Treba se mijenjati, sukus je priče. Irska je već opjevana plutajuća mina EU-a. Internet dominira komunikacijama, Radiohead je i ove godine objavio album kojeg su fanovi toplo dočekali, a HRT se sve teži nosi s konkurencijom, unatoč milijardi kuna poreza kojeg prikupi.

Nemoguće je svesti desetljeće u par primjera koje biramo na osobnim preferencijama i s ciljem da se što efektnije uklope u zamišljeni diskurs, no u desetljeću iza nas nismo se baš iskazali u biranju uzora. Možda je vrijeme da ih spoznamo naknadno. Naime, nije puno prošlo, samo jedno desetljeće, da bi vidjeli da ništa nije sigurno (osim bankarskog sektora, koji prikuplja novčane viškove, ali neću reći i da ih plasira), te kako mi volimo uzimati primjere i na njima graditi mnoštvo alibija, sve da ne bi priznali kako ne postoji model po kojem je moguće krojiti vlastitu sudbinu.

No, evo ih još nekoliko, za svaki slučaj. Trebalo bi učiti djecu svirati instrumente, jer ako ih to ne dovede do svjetskih turneja i super plaćenog posla, može biti dobro za životopis i općenito političku karijeru. A prije svega, s njima možete uživati u vještini i talentu čiji su plodovi neovisni o mogućem slomu valuta. Radite s novim tehnologijama da ne zahrđate, i razmislite postoji li mogućnost kako je kriza uzrokovana dubokim promjenama u našim životima koji postaju sve više ovisni o novim informatičkim rješenjima. Propitajmo se jesmo li u fazi civilizacijske prilagodbe?

Ipak, neću se dati navući na priču kako postoji negdje daleko, blizu pola ili na zelenom otoku, jednostavan recept za kopiranje. Samo je jedno sigurno, dobra organiziranost, rad i marljivost mogu nas pojedinačno i sve zajedno pokrenuti na bolje. Mogu, ali i ne moraju, na puno stvari ne možemo utjecati, no valjda se ne smijemo predati.

20. travanj 2024 14:22