Makro Mikro
StoryEditor

Divan život

21. Svibanj 2011.

Iskušala sam razne tehnike samopomoći i samospoznaje ne bih li u ovoj depresijskoj zemlji ostala sretnom. Koliko se takvom već može biti. I baš kad pomislim da sam duboko udahnula svoju dozu sreće za tekući mjesec, nađem se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu. Na konvenciji Hrvatskih izvoznika. Kako je i red, izvoznici su prigodno pozvali šeficu Vlade da prozbori koju o stanju nacije. Njezino bulažnjenje o naznakama oporavka, koji su, usudila se ustvrditi, ‘rezultat provođenja Programa gospodarskog oporavka‘, najpreciznije je detektirao moj urednik – samo zbog slušanja takvih recitala trebao bi nam beneficirani radni staž! Veselu priču o hrvatskom gospodarskom čudu prestala sam slušati negdje oko sredine kad je u priču uvukla i kraj lipnja, dovršetak pregovora, ulazak u EU.

I bičaši su već oguglali na činjenicu da razni gospodarski skupovi, kao što je bio i izvoznički, premijerki i njezinom zaleđu služe kao predizborni poligon. Što mogu razumjeti. A ako je već tako, nije baš onkraj pameti očekivati nešto opipljivije ili barem samokritičnije. Kada normalna osoba krene na nekakvo natjecanje, svojevrsni ogled u znanju i sposobnostima, normalna će se osoba potruditi da se oboruža tim znanjem i sposobnostima. Neće pucati na slijepo. Premijerki bi netko napokon trebao priopćiti da su isprazni politički recitali uvreda preostaloj hrvatskoj pameti. Za one kojima je HDZ još duboko u srcu i ne da se operirati, pa nasjedaju bajanju o divnom životu, samo nekoliko detalja: 

Industrijska proizvodnja? Pada već deset tromjesečja zaredom. Nema naznaka da se pad zaustavlja.Brodogradnja? Nema je. Ako je i ima, proizvodi gubitke.Poljoprivreda? Lani smo uvezli 2,2 milijarde dolara hrane, izvezli 1,3 milijarde. A možemo nahraniti nekoliko domaja.      Turizam? Naših 1777 km obale kopna i 4058 km obale otoka i hridi uprihodi 7 milijardi eura. I ta brojka pada. Italija zarađuje 30-ak milijardi, Španjolska 40-ak. Beč – oko 4 milijarde! Trgovina? Agrokor očajnički treba Merkator da se održi na nogama.Zaposlenost? Tek nešto više od 40 posto radno sposobnih doista radi. Oni koji imaju znanja već s putovnicom  u ruci traže mjesto gdje će odliti svoj mozak.Javna i državna uprava? Precizan broj zaposlenih i proračunski iznos koji odlazi na sve te plaće nije državna tajna. Neorganizirana država taj podatak ne zna.Javni dug? Za dvije-tri godine godine (s uračunatim jamstvima) dosegnut će 70 posto BDP-a.Zaduživanje? Trošak refinanciranja države premašio je 30 posto BDP-a.

Nakon upravo završenog pregleda, MMF nas je, što god mislili o toj instituciji, upozorio na toliko stvari da bi se svaka vlada, koja je još sposobna zacrvenjeti se, pokrila po ušima. I šutjela sve do noći izbornih rezultata. Da, problem je što više nije dovoljno glasovati protiv. Problem je što kontra vlasti nema nikoga iole zaslužnog da se zaokruži njegovo ime. Ali šteta bi bilo zaboraviti da stalna na tom svijetu samo mijena jest.

19. travanj 2024 09:18