Stavovi
StoryEditor

Njemačko ‘prosjačenje po susjedstvu‘

08. Rujan 2016.

Europska komisija je gorljiv zagovornik fiskalne mudrosti i poštivanja europskih pravila pa članice EU rado upozorava na prekomjerne deficite, ponekad i uz prijetnju novčanih kazni. U takvom kontekstu, zanimljivo je promatrati njen odnos prema trgovinskom suficitu Njemačke koji već godinama besramno prekoračuje preporučeni mandat od 6 posto i usput ljuti sve odreda, uključujući SAD čija državna riznica podjednako dugi niz godina upozorava da je riječ o nezdravoj neuravnoteženosti s lošim utjecajem na europsku i globalnu ekonomiju zbog čega je u travnju Njemačku stavila na promatranje.

Kako je prošle godine napisao bivši šef FED-a Ben Bernanke, Nijemci su zahvaljujući jedinstvenoj valuti u zavidnom položaju, da umjesto eura koriste marku njihov bi izvoz danas bio daleko od konkurentnog. MMF je još u srpnju 2014. godine procijenio da bi marka bila od 5 do 15 posto snažnija od eura, koji je u međuvremenu značajno oslabio u odnosu na dolar i tako povećao ne nužno zasluženu prednost.

Korelacije

Dakako, navedeno utječe i na cijenu rada, pa stoga manje konkurentne zemlje, odnosno nacije na u kojima euro u odnosu na staru valutu ima veću vrijednost ili se nalaze na periferiji Eurozone, moraju raditi korekcije i rušiti plaće.

- U slabo rastućem svijetu sa slabom agregatnom potražnjom njemački trgovinski suficit je problem. Nekolicina drugih članica eurozone je u dubokoj recesiji, s visokom nezaposlenošću i bez ‘fiskalnog prostora‘ (znači u fiskalnim situacijama koje im ne dozvoljavaju da povećaju potrošnju ili smanje poreze  u svrhu poticanja domaće potražnje). Činjenica da Njemačka prodaje toliko više nego što kupuje preusmjerava potražnju u njenih susjeda (kao i drugih zemalja diljem svijeta), smanjuje output i zaposlenost izvan Njemačke u vrijeme kad monetarna politika u brojnim nacijama doseže svoju granicu.

Postojane neuravnoteženosti u Eurozoni su također nezdrave jer vode financijskim neravnotežama kao i neuravnoteženom rastu. Idealno, smanjenje plaća u drugim zemljama Eurozone, u relaciji s njemačkim plaćama, bi smanjilo troškove proizvodnje i povećalo konkurentnost. No, u situaciji kad je inflacija u Eurozoni daleko od cilja Europske središnje banke od ‘‘ispod 2 posto" postizanje neophodne redukcije u razmjernim troškovima će izgledno zahtijevati kontinuiranu deflaciju u nominalnim plaćam izvan Njemačke - vjerojatno dug i bolan proces koji uključuje produljeno razdoblje visoke nezaposlenosti - pojašnjava Bernanke.

Oči širom zatvorene

Svjetska rasprava o njemačkom trgovinskom suficitu, koji preporučenu granicu iz Pakta o stabilnosti i rastu probija od 2007. godine, traje dugo, za mnoge dijelove Europe prisiljene na internu devalvaciju plaća i deflaciju cijena predugo. Isto vrijedi i za šutnja Europske komisije, koja je svjesna da najsnažniji europski igrač koristi "beggar thy neighbour" (iliti uprosjači susjeda) politiku.

14. travanj 2024 03:23