Pravda za sve
StoryEditor

HUP organizira poslodavce za tužbu protiv države

25. Travanj 2013.

Još ćemo malo o odluci Ustavnog suda da obustavi naplatu poreza na dividendu. Zaobilaznim smo putem dobili mail koji je poslala Nataša Novaković, pravna savjetnica glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca, u kojem poziva da se tvrtke koje budu oštećene (ako Ustavni sud u konačnici obori Zakon o porezu na dohodak, koji je stupio na snagu 1. ožujka 2012.) jave HUP-ovom odvjetničkom uredu.

Novaković je uputila mail tvrtkama potencijalnim tužiteljicama države da se u slučaju za njih povoljnog ishoda organiziraju jer će tako, pretpostavljaju u HUP-u, slučaj dobiti na težini i time će pritisnuti državu. Novaković čelnicima tvrtki piše sljedeće:

Pismo iz HUP-a ‘Ako Ustavni sud RH donese odluku kojom ukida sporne zakonske izmjene, nastaje mogućnost da porezni obveznici koji su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti spornih zakonskih izmjena, na temelju odredbe čl. 58. st. 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, zatraže izmjenu pravomoćnoga pojedinačnog akta kojim je određena sporna porezna obveza i to u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama (čl. 58. st. 4. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske).Kada i ako Ustavni sud RH donese odluku kojom ukida sporne zakonske izmjene, nastaje mogućnost da kao porezni obveznici koji su podnijeli prijedlog za ocjenu ustavnosti spornih zakonskih izmjena, na temelju odredbe čl. 58. st. 2. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu Republike Hrvatske, zatražite izmjenu pravomoćnoga pojedinačnog akta kojim je određena sporna porezna obveza i to u roku od šest mjeseci od dana objave odluke Ustavnog suda u Narodnim novinama (čl. 58. st. 4. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu).No da bi mogli ostvariti naknadno to pravo, morate i sâmi podnijeti prijedlog za ocjenu ustavnosti ZID-a Zakona o porezu na dohodak.S obzirom na to da već imamo iskustva u pisanju navedenog prijedloga, a i da bismo smanjili pritisak na sud, predlažemo da sve vaše prijedloge prikupimo u HUP-u te da ih naš Odvjetnički ured objedini i dostavi Ustavnom sudu.‘

Kome se treba javiti Novaković ističe da, žele li naknadnu mogućnost potraživanja naknade štete, HUP nudi pomoć te napominje da svaka tvrtka do 1. svibnja 2013. dostavi ‘opće‘ podatke: ime i prezime, prebivalište i OIB, odnosno ako je riječ o pravnim osobama: tvrtka, sjedište, MBS i OIB na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Nakon prikupljanja tih podataka svaka će tvrtka morati potpisati punomoć HUP-ovom odvjetničkom uredu.Tome se nema što dodati jer je logično da se moćni poduzetnici udružuju protiv takvoga moćnog stroja kao što je država. No Lider saznaje da u HUP-u tinja nezadovoljstvo zato što je čelništvo, prema mišljenju nekih članova, vrlo neaktivno te da slabo pritišće državu da olabavi stisak otkako je Kukuriku koalicija došla na vlast. HUP ionako nije bio nikad jedinstven, što bi ponovo moglo doći do izražaja, pogotovo sada kada mu je to najmanje potrebno. Nema nikakve sumnje da bi pojedinačne tužbe zatrpale sudove i do svog bi novca tvrtke došle kasnije nego da se sve objedini, pa bi bilo dobro da čelništvo HUP-a ozbiljno razmotri tu situaciju i na vrijeme otkloni moguće konflikte.

Koga bi DORH trebao tužiti zbog 700.000 kuna  U prošlom smo broju pisali o neodgovornosti državnih dužnosnika i službenika te da DORH nikad ne procesuira takve slučajeve. Najnoviji je primjer nagodba DORH-a i bivše zaposlenice u Ministarstvu obrane Dunje Zloić Gotovine, koja je 2004. protuzakonito poslana u mirovinu. Tadašnjoj je Sanaderovoj vladi bilo lakše da je na taj način izbaci jer su sumnjali da radi za supruga, tada odbjegloga generala Gotovinu. To nikad nije dokazano, a i umirovljenje je odlukom Upravnog suda 2006. bilo protuzakonito, pa će sada porezni obveznici platiti 700 tisuća kuna generalovoj supruzi. DORH se s njom nagodio, ali glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića podsjećamo da bi zbog takve štete netko morao odgovarati. Tada je ministar obrane bio Berislav Rončević.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravat ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.

Kontakt:E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Tel. 01/6333-548Adresa: Edis Felić, Lider, Savska 41, 10144 Zagreb

18. svibanj 2024 18:53