Pravda za sve
StoryEditor

Poreznici zakidaju i preminule obveznike poreza

27. Rujan 2012.

Piše čitateljica (podaci u redakciji): ‘S Poreznom upravom moj suprug imao je spor gotovo cijelo desetljeće i, nažalost, umro listopada prošle godine ne dočekavši pravdu.

Upravni sud presudio je u korist mojeg supruga, ali porezna su tijela odugovlačila s izvršenjem presude, suprug je slao požurnice, ali sve uzalud i umro je a da presuda nije bila izvršena’. Napokon poreznici djelomično izvršavaju presudu i vraćaju nezakonito naplaćen porez prema načelu ‘plati pa se žali’, ali bez isplate zakonske zatezne kamate za 2004., 2007., 2008. i 2009. godinu (kamatu na kašnjenje plaćanja nakon presude dospjelog duga, a ne kamatu na povrat nezakonito plaćenog poreza). Jednostavno, Porezna uprava uporno pokušava prevariti čak i u međuvremenu preminuloga poreznog obveznika.

Prijevara Kad objavljujem prijevare Porezne uprave bez navođenja imena i prezimena odgovornih poreznika, nikomu ništa, računa se na ‘kratko pamćenje javnosti’. Zbog toga sam od čitateljice zatražio da mi dostavi sva rješenja da mogu navesti imena odgovornih poreznih službenika. Nakon što sam obećao da neću u članku navoditi ime njezina pokojnog supruga, čitateljica je dostavila sva porezna rješenja i presudu Upravnog suda.I gle, u dostavljenim rješenjima otprije znana imena kompromitiranih poreznih službenica: Mirjane Pavić, voditeljice Ispostave Porezne uprave u Splitu, i famozne Zdenke Koharić, donedavno šefice korumpirane službe za žalbe Ministarstva financija. Ne vjerujem da je ministar financija osobno zahtijevao da porezni službenici izbjegnu isplatu dosuđene zakonske zatezne kamate. Prema članku 9. Općeg poreznog zakona ‘Sudionici porezno-pravnog odnosa dužni su postupati u dobroj vjeri’. Pretpostavljam da pojam ‘sudionici porezno-pravnog odnosa’ uključuje i poreznike, a ne samo obveznike poreza. U kakvoj su to ‘vjeri’ postupale Mirjana Pavić i Zdenka Koharić?U stavku 2. istog članka 9. Općeg poreznog zakona piše: ‘Postupanje u dobroj vjeri znači savjesno i pošteno postupanje u skladu sa zakonom’. Ako Mirjana Pavić i Zdenka Koharić prema pravomoćnoj presudi Upravnog suda nisu postupale tako, zašto nisu pozvane na (stegovnu ili kaznenu) odgovornost?I u trećem stavku istoga zakonskog članka piše: ‘Ministar financija će pravilnikom propisati način postupanja u dobroj vjeri’. Mo’š misliti, neka Ministarstvo financija objavi broj provedenih stegovnih postupaka protiv poreznika odgovornih zbog kršenja članka 9. Općega poreznog zakona (taj tzv. pravilnik o postupanju u dobroj vjeri već ranije sam ismijao u više napisa).

Tajna Pitao sam Poreznu upravu kako se zove porezni referent/ica zadužen/a za mojega kolegu novinara Davora Butkovića, koji prema Linićevoj listi duguje 1,4 milijuna kuna poreza. Zanimalo me kako je moguć taj iznos duga mojega kolege kad poreznica Gordana Linzenmajer, moja porezna referentica, pokrene ovrhu zbog oko šest tisuća kuna zakasnjelog plaćanja predujma poreza (naglašavam predujma, a ne poreza).Tko ne radi prema zakonu, Gordana Linzenmajer iz Ispostave Centar ili anonimci zaduženi za Butkovića? I poreznici su odgovorili: ‘O postupku naplate poreznog duga Davora Butkovića ne možemo se očitovati s obzirom na obvezu čuvanja porezne tajne propisane člankom 8. Općega poreznog zakona. Naime, porezni obveznik Ivica Grčar nije ovlašten tražiti podatke o poreznim postupcima u kojima nije sudionik ili nije jedna od osoba taksativno navedenih u članku 8. Općega poreznog zakona, a na koje se ovo načelo ne primjenjuje.’

Ministar Linić skriva poreznike kriminalce Iako kao novinar, prema poreznicima, nisam ‘ovlašten’ tražiti informacije o kriminalcima iz Porezne uprave, još jednom ponavljam javni poziv ministru Liniću da uz imena i prezimena poreznih dužnika objavi imena i prezimena njihovih poreznih referenata.U protivnom Linić nastavlja provoditi nejednakost obveznika poreza pred poreznim zakonima.

29. travanj 2024 09:53