Pravda za sve
StoryEditor

Ustavni sud i tajne sudačke trojke brane upitne naplate poreza

25. Veljača 2012.

Sudsku zaštitu Ustavnog suda zbog proračunskih zakrpa mogu dobiti građani obespravljeni u malo ‘specifičnih’ slučajeva, ali ne i mnogo onih koje ‘nespecifično’ obespravljuju

Ustavni sud odbacuje tužbe kad državna (osobito Porezna) uprava krši Europsku konvenciju i Ustav na prosječan, uobičajen i ni po čemu specifičan način. U prošli tjedan dostavljenima mi dvjema presudama Ustavnog suda odbacuju se ustavne tužbe zbog toga što ‘nije obrazloženo u čemu je vlastiti slučaj ustavnopravno specifičan da bi morao biti ispitan pred Ustavnim sudom’.

A cjelokupni upravni (porezni) postupak i poslije sudski postupak na Upravnom sudu Hrvatske, zbog čega su podnesene ustavne tužbe, vodio se suprotno članku 6. Europske konvencije o pravu na pravedno suđenje i suprotno člancima 14., 19. i 29. Ustava o pravu na jednakost pred sudom tako da je obvezniku poreza bilo uskraćeno pravo da prisustvuje javnim ročištima, postavlja pitanja, predlaže svjedoke, iznosi dokaze u svoju korist itd.

‘Nespecifično’ obespravljivanje

Ustavni sud odbacio je dvije ustavne tužbe zbog pobrojenih uskraćivanja prava u cjelokupnome upravnom postupku i sporu na Upravnom sudu jer taj slučaj ‘nije ustavnopravno specifičan’. Prema tome, sudsku zaštitu Ustavnog suda mogu dobiti građani pojedinci obespravljeni u malobrojnim ‘specifičnim’ slučajevima, ali ne i mnogo onih koje poreznici i ostali državni službenici uobičajeno i prosječno ‘nespecifično’ ustavnopravno obespravljuju. Bilo bi pogubno za državni proračun da Ustavni sud svim ustavnopravno obespravljenima dosljedno pruža jednaku sudsku zaštitu.

Nerad i neodgovornost

Tko piše odluke Ustavnog suda, a tko ih potpisuje

Oba problematična rješenja Ustavnog suda potpisao je sudac Mario Jelušić. Taj je sudac i profesor na Pravnom fakultetu. To znači da propusti u presudama Ustavnog suda (U-III-3938/2011 i U-III-3939/2011) nisu posljedica neznanja i nestručnosti. Sudac Jelušić jednostavno nije pozorno pročitao spis, a ni ono što mu je pripremio sudski savjetnik.

Tako su samo još jedanput potvrđeni prije objavljeni rezultati novinarskog istraživanja o (ne)dolasku sudaca Ustavnoga suda na posao i o tome da umjesto njih odluke pišu uglavnom sudski savjetnici. Ukidanjem (toga nepotrebnog) Ustavnog suda moglo bi se mnogo uštedjeti u državnom proračunu.

Svi pobrojeni prekršaji Europske konvencije i Ustava u proteklom su razdoblju bili uobičajeni na Upravnom sudu Hrvatske i ni po čemu specifični. Kad smo 15. siječnja 2009. počeli objavljivati rubriku ‘Pravda za sve’, napisali smo da se pokreće zbog toga što čitatelji, poduzetnici i ostali porezni obveznici i građani u sporovima s državom nemaju pravo na sudsku zaštitu zbog predrasude sudaca u Hrvatskoj da moraju suditi u interesu države, a ne nepristrano. Obećali smo još 2009. da ćemo u tada pokrenutoj rubrici ‘Pravda za sve’, upozoravajući na apsurde u pojedinačnim slučajevima, pokušati pokazati nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s moćnom državom i pristranim sudstvom.

Sudska lažDa bi se nekako pojačalo dvojbeno stajalište o odbacivanju nespecifičnih slučajeva u spomenutom rješenju Ustavnog suda navodi se i da ‘ne postoje pretpostavke za odlučivanje o biti stvari’. Proturiječno toj tvrdnji u istom rješenju Ustavnog suda nepotrebno je ipak prepisana bit stvari, koja glasi: ‘Podnositelj u prijavi poreza nije priložio dokumentaciju, ugovore i račune iz kojih je razvidno da se radi o primicima ostvarenima na osnovi naknada za iskorištavanje autorskih prava, pa bez tako dokumentirane prijave porezno tijelo nije moglo znati o kakvim se primicima radi’.

A radi se o neistini, jer podnositelj je bio i još je upisan u Registar poreznih obveznika kao autor i mora voditi knjigovodstvo. Ni prije ni u vrijeme spora, a ni do danas, obveznici upisani u Registar poreznih obveznika nisu obvezni poreznoj prijavi prilagati knjigovodstvene isprave (ugovore i račune). Jednostavno, u laži su kratke noge.

Pozivamo poduzetnike da iznesu svoje probleme. Tragom vaših napisa, upućivanjem na apsurde u pojedinačnim slučajevima upozoravati ćemo na nedostatke sustava u cijelosti i tako poduprijeti čitatelje Lidera kao pojedince u njihovim neravnopravnim sporovima s glomaznom državnom upravom.

Kontakt:

e-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

tel. 01/6333-524

adresa: Ivica Grčar, Lider,

Savska 41, 10144 Zagreb

15. lipanj 2024 23:30