Što i kako
StoryEditor

Financijsko izvještavanje: Nove norme za one koji ne ispunjavaju ‘uvjet neograničenog poslovanja‘

09. Srpanj 2024.

U prijelaznim odredbama Zakona o izmjenama Zakona o računovodstvu koje su stupile na snagu u srpnju 2023. zakonodavac je obvezao Odbor za standarde financijskog izvještavanja da u roku od godinu dana donese novi hrvatski standard financijskog izvještavanja kojim bi se regulirala načela i postupci financijskog izvještavanja o poslovanju i stanju trgovačkih društava prema kriteriju vremenske neograničenosti poslovanja.

U skladu s tom obvezom Odbor za standarde, neovisno tijelo koje djeluje u Ministarstvu financija RH, pripremio je novi HSFI 18 – Vremenska ograničenost poslovanja – koji uređuje načela koja pri sastavljanju financijskih izvještaja primjenjuju društava u stečaju i društava nad kojima je pokrenut postupak likvidacije.

Odgovornosti uprave

Sva trgovačka društva, i ona koja primjenjuju međunarodne standarde financijskog izvještavanja i ona koja primjenjuju hrvatske, sastavljaju izvještaje o financijskom poslovanju vodeći se načelima priznavanja i vrednovanja pojedinih pozicija imovine, obveza, prihoda i rashoda te uzimajući u obzir procjene o vremenskoj neograničenosti budućeg poslovanja. Pretpostavlja se da će poslovni subjekt nastaviti gospodarske aktivnosti i nakon razdoblja za koje se sastavlja izvještaj. Valorizacija te pretpostavke na upravi je trgovačkog društva – ona treba ocijeniti jesu li ispunjene pretpostavke daljnjeg vremenski neograničenog nastavka poslovanja.

Uprava je odgovorna za sastavljanje i predstavljanje financijskih izvještaja te je dužna tu pretpostavku uzeti u obzir pri sastavljanju bilance, računa dobiti i gubitka, izvještaja o novčanom toku, izvještaja o promjenama kapitala, izvještaja o sveobuhvatnoj dobiti, bilježaka uz financijske izvještaje i godišnjeg izvještaja o poslovanju društva. Uprava društva mora ocijeniti sposobnost subjekta da nastavi poslovanje, planirati buduće aktivnosti, procijeniti rizike i opasnosti, prepoznati događaje i okolnosti koje mogu utjecati na nastavak poslovanja. To je njezina odgovornost.

Kada vanjska revizija

U trgovačkim društvima koja podliježu obvezi revizije financijskih izvještaja vanjski revizor ocjenjuje procjenu uprave društva, provjerava jesu li pretpostavke uprave društva utemeljene na objektivnim pokazateljima vremenske neograničenosti poslovanja. Pri tome revizor analizira podatke u temeljnim financijskim izvještajima, sagledava podatke o novčanim tokovima, provjerava sadržaj sklopljenih ugovora, informira se o sadržaju zapisnika sa sjednica tijela trgovačkog društva koja upravljaju i nadziru poslovanje društva, provjerava izvore potencijalnog i dosadašnjeg zaduživanja, informira se o tijeku sudskih sporova u kojima je društvo tužitelj ili tuženik – ukratko, pribavlja informacije i podatke na temelju kojih ocjenjuje je li uprava društva realno procijenila vremensku neograničenost poslovanja te ovisno o nalazu izdaje mišljenje koje se javno objavljuje.

Stečaj i likvidacija

Trgovačka društva u stečaju i likvidaciji također su obvezna sastavljati financijske izvještaje, ali ona zbog prirode poslovnih okolnosti i pravnih procedura stečaja i likvidacije ne ispunjavaju uvjet vremenske neograničenosti poslovanja. Stečaj je postupak kojim se pod nadzorom trgovačkog suda provodi generalna ovrha radi ravnomjernog namirenja dužnikovih vjerovnika kako bi se unovčenjem stečajne mase naplatili vjerovnici, prema isplatnim redovima kako je određeno posebnim zakonom. Stečajni postupak ne mora završiti likvidacijom trgovačkog društva. Stečajno pravo poznaje institut nastavka poslovanja izradom i prihvaćanjem stečajnog plana kojim se provodi preustroj poslovanja stečajnog dužnika radi povoljnijeg namirenja vjerovnika. Likvidacija je bez iznimke postupak gašenja društva koji završava brisanjem društva iz trgovačkog registra.

Društva u stečaju sastavljaju financijske izvještaje za svaku godinu, tj. za cijelo razdoblje dok traje stečaj. Prvi se sastavlja za razdoblje od otvaranja stečajnog postupka do kraja poslovne godine te nakon toga za svaku godinu sve do završetka stečaja. Društva u likvidaciji sastavljaju financijske izvještaje od otvaranja do završetka likvidacije. Riječ je o društvima koja ne ispunjavaju uvjet vremenske neograničenosti poslovanja; njihov vijek gotovo je bez iznimke ograničen (iznimka je samo situacija kad se tijekom stečajnog postupka provede preustroj). Za ta će se društva novim standardom, HSFI-jem 18, koji bi uskoro trebao biti donesen i objavljen u Narodnim novinama, urediti unekoliko specifična pravila priznavanja, mjerenja, predstavljanja i objavljivanja financijskih izvještaja.

08. rujan 2024 01:33