Što i kako
StoryEditor

HZZ objavio mjere za srpanj - tko se može prijaviti i kada, ali jedno je pitanje ostalo bez odgovora!

06. Srpanj 2020.
korona-kriza mjere
PIŠE: Iva Grković, Računovodstveni servis INBiro RiR

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku o Potpori za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom (COVID – 19) za mjesec srpanj 2020. godine, a koja se odnosi na mikro poduzetnike.

Ova mjera HZZ-a za srpanj 2020. godine, u odnosu na mjeru od lipnja, donosi neke promjene, a u nastavku dajemo odgovore na neka bitna pitanja.

1. Tko može, a tko ne koristiti ovu mjeru?

Ova mjera namijenjena je poslodavcima koji obavljaju gospodarsku djelatnost, kojima je narušena gospodarska aktivnost i koji zapošljavaju do 10 radnika. Naglašavamo da potpora ipak neće moći biti odobrena u slučaju kada više poslovnih subjekata imaju istog vlasnika/osnivača, koji pojedinačno zapošljavaju manje od 10 radnika, ali svi poslovni subjekti zajedno imaju u radnom odnosu više od 10 radnika. Mjeru ne mogu koristiti iznajmljivači privatnog smještaja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja nisu u sustavu poreza na dobit ili dohodak.

2. Za koje radnike se može koristiti mjera, a za koje ne?

Mjera se može koristiti za radnike kod poslodavca, koji su zaposleni na određeno ili neodređeno radno vrijeme, uključujući i osnivače, članove uprave, direktore, prokuriste te vlasnike obrta. U ovu ciljanu skupnu ipak ne ulaze radnici umirovljenici i strani radnici iz trećih zemalja kojima je istekla dozvola za boravak i rad, kao niti radnici zaposleni nakon 30. lipnja 2020. godine.

3. Koji je iznos visine potpore?

Visina potpore iznosi 2.000,00 kuna po radniku koji je zaposlen na puno radno vrijeme, odnosno srazmjerni dio po radniku prema broju sati rada ukoliko radnik radi u nepunom radnom vremenu.

4. Koje kriterije poslodavac treba zadovoljiti da bi mu potpora bila odobrena?

Poslodavac treba dokazati da je u lipnju 2020. godine imao pad prihoda za najmanje 50 posto, u odnosu na lipanj 2019. godine, i to na temelju predanih PDV obrazaca Poreznoj upravi za lipanj 2020. i lipanj 2019. godine. U slučaju kada poslodavac posluje kraće od jedne godine treba dokazati pad prometa za najmanje 50 posto u lipnju 2020. godine u odnosu na veljaču 2020. godine. To dokazuje također na temelju predanih PDV obrazaca Poreznoj upravi ali za lipanj i veljaču 2020. godine. Ako poslodavac nije u sustavu PDV-a pad prihoda dokazuje na temelju tablice pada prihoda.

5. Kako se predaje zahtjev za potporu za srpanj 2020. godine?

Zahtjev se predaje putem online aplikacije na web stranici https://mjera-orm.hzz.hr, na temelju standardiziranog Zahtjeva s pripadajućim tablicama, Izjavi o točnosti podataka i razloga za korištenje potpore.

6. U kojem roku treba predati zahtjev za potporu?

Zahtjev za potporu za srpanj 2020. godine podnosi se od 07. do 31. srpnja 2020. godine.

7. Koji je rok za isplatu potpore od strane HZZ-a?

Do 20. u mjesecu za prethodni mjesec.

Pitanje koje ostaje otvoreno odnosi se na činjenicu što će biti s doprinosima koji se odnose na primljenu potporu, hoće li se vršiti otpis doprinosa za primljenu potporu?

20. travanj 2024 09:38