Što i kako
StoryEditor

Sedam načina kako zaraditi na kriptovalutama

11. Siječanj 2021.
kripto valute
Kriptovalute su po prirodi visokorizičan instrument ulaganja kojima je volatilnost, odnosno pad i rast, svakodnevna pojava. No cijena jednog bitcoina potkraj prošle godine postigla je 28 tisuća dolara, što je dovoljan izazov ulagačima da se okrenu takvim valutama. Ako baš želite riskirati, trgovanje kriptovalutama samo je jedan od sedam načina na koje možete zaraditi na njima

Tržište kriptovaluta i općenito blockchaina ​u naglom je porastu u posljednje dvije godine, mogli bismo reći i da kriptovalute doživljavaju pravi procvat, renesansu. Početkom prosinca cijena jednog bitcoina prvi je put u povijesti premašila dvadeset tisuća dolara, a do 28. prosinca dosegnula je čak 28 tisuća dolara. Slično se s vrtoglavim rastom cijene dogodilo 2017., ali tada to veselje ulagača nije dugo potrajalo jer je u samo nekoliko mjeseci bitcoin ponovno potonuo i mnogi svježi ulagači tada su se opekli trgujući tom volatilnom digitalnom valutom.

No kriptostručnjaci uvjeravaju kako je te godine cijena bitcoina umjetno rasla zbog velikog broja privatnih ulagača, građana i fizičkih osoba koji su vidjevši veliki rast u kratkom roku poželjeli dio kolača. Ovaj put situacija je ipak malo drukčija.

Velike kompanije ušle u igru

Mnogi taj današnji publicitet povezan s tim pripisuju velikim kompanijama koje sada prihvaćaju bitcoin kao pravu valutu plaćanja. Tu prije svega mislimo na PayPal, Visu i Square. Ali ne čini se samo njima da bi kriptovalute mogle postati mainstream i sve više središnjih banaka uvodi tzv. digitalne inačice nacionalne valute (central bank digital currency – CBDC), poput švedske središnje banke Riksbank u kojoj se trenutačno testira upotreba e-krune. Tu je i jedna od najvećih internacionalnih banaka na svijetu, J. P. Morgan, koja je već izdala svoj stablecoin, JPM coin, i službeni su joj klijenti Coinbase i Gemini, dvije poznate kriptoburze.

Također, mnoge države donose regulacije i odobravaju upotrebu kriptovaluta, već se mogu upotrebljavati u maloprodaji. Nedavno je i u Hrvatskoj za nekoliko bitcoina prodan prvi automobil. Sve to pokazuje da su kriptovalute tu i da neće samo tako nestati, i upravo ih zbog toga mnogi sada žele posjedovati.

Kriptovalute su po prirodi visokorizičan instrument ulaganja kojima je volatilnost, odnosno pad i rast, svakodnevna pojava. Objektivno gledajući, glavni je razlog tome njihova mnogo manja kapitalizacija u usporedbi s ostalim instrumentima na tržištu kapitala poput dionica ili zlata te činjenica da tržište kriptovaluta nije regulirano onako kako je regulirano tržište kapitala.
Upravo zbog nereguliranosti tržišta veliki igrači, kojih nema mnogo, mogu prodati velike količine kriptovaluta i izazvati lavinu prodaje i strm pad cijene, no to im, čini se, zasad nije u interesu.

Iz tvrtke Fima objašnjavaju da takve prodaje mogu podnijeti kriptovalute s većom kapitalizacijom i duljom prisutnošću na tržištu, a zbog pada cijena i posljedično manje zainteresiranih investitora nove kriptovalute ​povlače se s tržišta. Vrlo je važno naglasiti i da je uzrok nestajanja velikog broja kriptovaluta u neadekvatno razrađenim poslovnim ciljevima i nedostatnim poslovnim modelima. Ipak, bez obzira na velik rizik mnogi uskaču u vlak zvan kriptovalute i pokušavaju ih se domoći na različite načine.

Načini zarade na kriptovalutama
  1. Trgovanje Najlakši je i najčešći način ostvarenja zarade na kriptovalutama za prosječnoga građanina trgovanje njima, dakle kupiti ih po nižoj cijeni i prodati po višoj, no evo još nekoliko načina na koje se mogu nabaviti:
  2. Ulaganje u ICO (initial coin ofering – početna ponuda za valutu) Ulaganje u nove kriptovalute koje pokušavaju ući na tržište prije nego što se mogu razmijeniti na popularnim burzama. Tada se obično nude niža cijena i dodatni besplatni novčići za rani ulazak u projekt i preuzimanje rizika. Vaš je posao istražiti i odlučiti u koje je dobro investirati.
  3. Opcija​ saving/stackingNeke kriptovalute možete držati 'zaključane' u novčanicima (wallets) ili na burzama. Čuvajući ih ondje neko vrijeme, ostvarujete pasivan prinos.
  4. defi yield farming Projekti decentraliziranog financiranja (DeFi) dolaze sa sustavom nagrađivanja koji nalikuje na tržište obveznica. Metoda je dobivanja nagrada zaključavanjem kriptovaluta. Kad zaključavate svoja sredstva i dodjeljujete likvidnost DeFi tokenu, dobit ćete nagrade i kamate. Ovisno o projektu, osim prinosa možete dobiti dodatne tokene.
  5. airdrops Kad se uvede nova valuta ili pusti nova serija valuta kako bi se dobio zamah i interes, mnoge tvrtke isprobavaju Airdrops. To je slučaj u kojem tim za razvoj kriptovaluta svoj novčić zajednici distribuira besplatno ili u zamjenu za male zadatke poput preuzimanja njegova softvera, matičnog novčanika ili registracije za ICO (initial coin ofering).
  6. gaming Sve što trebate jest igrati igre na pametnom telefonu, bit ćete nagrađeni kriptovalutom.
  7. microtask Neke mrežne stranice omogućuju korisnicima isplatu nagrade u kriptovalutama za izvršavanje nekih zadataka, primjerice pisanje članaka i uređivanje sadržaja.

A što kripto-stručnjaci kažu i savjetuju kako ulagati u ovu vrstu imovine, na što treba paziti i kako riskirati što manje, pročitajte u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.  

Pripremili smo za vas besplatan e-Book ‘Vodič za snalaženje u svijetu kriptovaluta‘ kojega možete skinuti na ovom linku!

25. travanj 2024 08:36