Što i kako
StoryEditor

Naredba Zdravka Marića: Ovo su iznosi mjesečnih doprinosa za obrtnike u 2019.

13. Siječanj 2019.

Donosimo popis i nove iznose mjesečnih dobrinosa koje obrtnici plaćaju u 2019. godini. Početkom svake godine obrtnici postavljaju pitanja o tome koliko će mjesečno plaćati doprinose. Tako je ministar financija Zdravko Marić naredio iznose osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja za 2019. godinu. Namjerno smo napisali 'naredio je' jer je uistinu riječ o 'Naredbi' kao vrsti službenog dokumenta.

Uglavnom, taj dokument iznimno je kompliciran i samo ga računovođa može razumjeti. No, Hrvatska obrtnička komora odlučila je za Lider dodatno pojednostaviti izračune. Naime, izradili su nam tri tablice u kojima jasno stoji koliko određeni obrtnik plaća i kako to čini (pod određeni mislimo na to je li riječ o paušalnom obrtu, obrtu obvezniku poreza na dohodak ili poreza na dobit).

Jako je važno napomenuti i to da nove mjesečne doprinose obrtnici plaćaju do 15. veljače, dakle temeljem obračuna za mjesec siječanj. Jednostavno rečeno - doprinosi za jedan mjesec uvijek se uplaćuju do 15. u idućem mjesecu.

Iznos doprinosa za 2019. za obrtnike 'paušalce'

Paušalni obrt je obrt koji svoje poreze i prireze plaća kvartalno. Riječ je o obrtnicima čiji:

- ukupni primici u prethodnoj godini nisu viši od 300.000,00 kuna (također, ako obrtnik u tekućoj godini prijeđe iznos od 300.000 kuna, automatski ulazi u sustav PDV-a)

- nije u sustavu PDV-a

Iznos doprinosa za 2019. za obrtnike 'dohodaše'.

Obrtnik obveznik poreza na dohodak je obrtnik koji ostvaruje primitke od obavljanja samostalne djelatnosti obrta. Dohodak od obrta, što se utvrđuje prema poslovnim knjigama, razlika je između poslovnih primitaka i poslovnih izdataka što su nastali u istom poreznom razdoblju.

Iznos doprinosa za 2019. za obrtnike 'dobitaše'

Obrtnik obveznik poreza na dobit je onaj koji je u prethodnom poreznom razdoblju ostvario ukupni primitak veći od tri milijuna kuna, ili ako ispunjava dva od sljedeća tri uvjeta:

- u prethodnom poreznom razdoblju je ostvario dohodak veći od 400.000,00 kuna - ima dugotrajnu imovinu u vrijednosti veću od 2.000.000,00 kuna - u prethodnom poreznom razdoblju je prosječno zapošljavao više od 15 radnika.

20. travanj 2024 09:39