Što i kako
StoryEditor

Neprofitne organizacije: Pružanje usluga i prodaja dobara uz naplatu može udrugu uvesti među porezne obveznike

23. Srpanj 2024.

Udruge, fondacije, komore i druge organizacije kojima nije svrha obavljanje gospodarske djelatnosti radi stjecanja dobiti osnivaju se prema posebnim zakonima. Njihov je cilj provedba aktivnosti za opću dobrobit, bilo za cjelinu društvene zajednice bilo za određenu skupinu fizičkih i pravnih osoba. Najbrojnije među njima su udruge; osnovano ih je više od šezdeset tisuća, ali nisu sve aktivne. Udruge su obvezne upisati se u registar koji vodi mjerodavno tijelo države ili lokalne jedinice, ovisno o području na kojemu udruga djeluje, i danom upisa stječu pravnu osobnost. Osim u registar koji vodi mjerodavno tijelo, sve su one obvezne nakon osnutka upisati se u Registar neprofitnih organizacija koji vodi Ministarstvo financija.

Udruge se u pravilu financiraju od članarina i donacija. Iako su njihov rad i djelovanje primarno usmjereni na opću društvenu dobrobit ili korist za određenu skupinu članova, nije im zabranjeno obavljati gospodarsku djelatnost uz uvjet da je to predviđeno statutom kao temeljnim osnivačkim aktom. Obavljanje gospodarske djelatnosti, tj. prodaja dobara i pružanje usluga uz naknadu, često je motivirano stjecanjem izvora prihoda za financiranje osnovne misije zbog koje je udruga i osnovana. No pružanje usluga i prodaja dobara uz naplatu može udrugu po sili zakona uvesti u krug poreznih obveznika.

Kada je obvezan PDV

Ako isporuke koje udruga naplaćuje od kupaca tijekom godine premaše 40.000 eura, udruga po sili zakona postaje obveznica PDV-a. Dužna je od prvoga dana mjeseca koji slijedi nakon mjeseca u kojemu je dostignut propisani PDV prag upisati se u registar obveznika PDV-a i na svoje izdane isporuke zaračunavati PDV prema propisanoj stopi od 25, 13 ili pet posto. Ulazak u krug obveznika PDV-a podrazumijeva i pravo na odbitak pretporeza po ulaznim nabavama, ali samo onima koje se odnose na oporezivu djelatnost udruge.

Ovisno o godišnjem prihodu, udruga može biti mjesečni ili tromjesečni obveznik PDV-a i u tim razdobljima Poreznoj upravi dostavljati obrazac PDV-a s podacima o zaračunanom PDV-u i korištenom pretporezu. Ako joj godišnji prihod od oporezivih isporuka iznosi do dva milijuna eura, može izabrati obračun PDV-a prema naplaćenim ili prema izdanim računima. Obrazac PDV-a dostavlja se u sklopu sustava ePorezna.

Kada ide porez na dobit

U vezi s porezom na dobit nema propisanog praga koji bi bio mjerodavan za utvrđivanje je li udruga zbog opsega gospodarske aktivnosti postala obveznica poreza na dobit. Propisi o porezu na dobit uređuju obvezu udruge da se u roku od osam dana od prve isporuke koju obavlja uz naplatu javi odgovornoj službi Porezne uprave. Ona će na temelju prikupljenih informacija ocijeniti utječe li udruga pružanjem određenih usluga i/ili prodajom dobara, prema njihovu opsegu i prirodi djelatnosti, na tržišnu konkurenciju i ovisno o tome proglasiti je obveznicom poreza na dobit.

Dogodi li se to, udruzi će izdati rješenje na koje je dopuštena žalba. Porezna uprava može i na vlastitu inicijativu neku udrugu proglasiti obveznicom poreza na dobit. Takav prijedlog može joj podnijeti i treća osoba kako bi onemogućila nelojalnu konkurenciju udruge. Ako postane obveznica poreza na dobit, udruga je dužna za svaku poreznu godinu utvrđivati poreznu obvezu kao razliku između prihoda od obavljanja gospodarske djelatnosti i rashoda koji se odnose na stjecanje tih prihoda.

Tri načina plaćanja

Pri tome može porez na dobit plaćati na jedan od tri načina: prema dobiti utvrđenoj na temelju ostvarenih prihoda i rashoda, prema dobiti utvrđenoj na temelju naplaćenih prihoda i plaćenih rashoda ili u paušalnom iznosu. Paušalno plaćanje poreza na dobit moguće je samo ako neprofitna organizacija od obavljanja gospodarske djelatnosti ostvari godišnji prihod do milijun eura, pri čemu visina poreza ovisi o iznosu prihoda. Za svrhu paušalnog plaćanja poreza na dobit zakonodavac je odredio osam platnih razreda, u rasponu od godišnjeg prihoda od 40.000 eura do milijun eura. Stopa poreza na dobit iznosi deset posto. Neprofitnim organizacijama zabranjeno je neto dobit ostvarenu od obavljanja gospodarske djelatnosti, tj. dobit nakon plaćanja poreza na dobit, isplaćivati članovima. Prema Zakonu o financijskom poslovanju neprofitnih organizacija, dužne su ostvarenu dobit iskoristiti za svrhe za koje je organizacije osnovana.

Ulaskom u sustav PDV-a neprofitna organizacija ne postaje obveznica fiskalizacije, ali ako je prema rješenju Porezne uprave ili prema vlastitoj odluci postala obveznica poreza na dobit, automatizmom propisa postaje i obveznica fiskalizacije. Pri tome postupak fiskaliziranja računa provodi samo za izlazne račune koje naplaćuje gotovim novcem i kreditnim karticama.

03. rujan 2024 08:34