Što i kako
StoryEditor

Paneuropski fond: Model mirovinske štednje za one koji se često sele i rade u više država EU

17. Ožujak 2023.

Nedavno se na tržištu mirovinske štednje i osiguranja pojavio novi fond koji je dobio odobrenje Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (HANFA) za poslovanjem na hrvatskom tržištu. Radi se o Paneuropskom mirovinskom fondu (PEPP), kojeg je prvo iskoristilo slovačko investicijsko društvo Finax te je to ujedno i prvo društvo ovlašteno za pružanje takve usluge u Hrvatskoj, registrirano u Slovačkoj i potom potvrđeno kod Hanfe.

- Zakonom o provedbi Uredbe (EU) 2019/1238 o paneuropskom osobnom mirovinskom proizvodu (PEPP), koji je donesen krajem 2022., ispunjeni su zakonski preduvjeti za stvaranje novog, paneuropskog mirovinskog proizvoda. Riječ je o novom modelu dobrovoljne štednje za starost. PEPP ne zamjenjuje postojeće nacionalne zakonske i strukovne mirovinske sustave i proizvode, ne usklađuje ih niti na njih utječe. Osim mirovinskih društava (u slučaju dobrovoljne mirovinske štednje), mogu ga koristiti i mirovinska osiguravajuća društva, institucije za strukovno osiguranje iz drugih država članica te banke, investicijska društva i društva za osiguranje – objašnjavaju u Hanfi.

U primjeru ovog konkretnog PEPP proizvoda, osnovna razlika u odnosu na dobrovoljni mirovinski fond je u tome što je ovaj  PEPP ponuđen kao portfelj kojim upravlja investicijsko društvo, dok je dobrovoljnim mirovinskim fondom  upravlja društvo za upravljanje mirovinskim fondovima.

PEPP proizvod može se koristiti obliku fonda, portfelja, čak i osiguravateljskog proizvoda, dakle, primarna razlika od dosadašnjih modela mirovinskih fondova je u obliku u kojem se PEPP osniva, a onda još unutar svake od tih kategorija dolazi do razlika u vrsti/strukturi ulaganja.  S obzirom da može dolaziti u različitim oblicima, može potpadati i pod različite regulatorne okvire (npr. osiguranja, portfeljnji/investicijski itd).

Ulaganje u investicijske fondove

- Građanima će društvo ponuditi dva dugoročna modela štednje, a sredstva će investirati u investicijske fondove kojima se trguje na burzi, odnosno u tzv. ETF-ove (Exchange Traded Funds). U modelu PEPP 100-60 društvo će cijelu imovinu ulagati u dioničke ETF-ove, a u 80-60 modelu 80 posto imovine ulaže u dioničko, a 20 posto u obvezničko tržište. Deset godina prije planiranog umirovljenja ta će se struktura, prema najavi osnivača, mijenjati – dodaju u Hanfi.  

Ova vrsta štednje za starost bit će od koristi građanima koji se češće sele i rade u više država članica EU s obzirom da će moći prenositi svoja mirovinska prava iz jedne države u drugu, ali i onima koji žele uplaćivati u drugačiji model štednje za starost. Novac neće biti moguće isplatiti prije 55.-te godine, slično kao kod postojećih hrvatskih dobrovoljnih mirovinskih fondova.

- O karakteristikama svakog PEPP proizvoda koji će se pojaviti na tržištu građani se prije financijske odluke moraju detaljno upoznati te je važno pri tome zatražiti i detaljno proučiti tzv. Dokument o ključnim informacijama (KID) koji im prikazuje važne značajke proizvoda - od troškova do potencijalnih dobitaka/gubitaka ulaganja, a također u kratkim crtama pojašnjava i profil rizika i druge važne karakteristike proizvoda. Usporedbom više PEPP proizvoda svatko će za sebe moći izabrati onaj za njega najbolji – zaključuju u Hanfi.  

Kako ovo društvo, tako i sva društva koja odluče tržištu ponuditi ovaj financijski proizvod dužna su licenciranje zatražiti kod regulatora u matičnoj državi, a nakon dobivenog odobrenja Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA) ga upisuje u Središnji registar PEPP-ova na razini EU.

 

19. travanj 2024 17:25