Što i kako
StoryEditor

TOP 5 savjeta kako kvalitetno raditi uz narcisoidnog kolegu ili šefa

12. Prosinac 2019.
Donosimo recept kako preživjeti uz narcisoidne kolege ili šefove

Imate li tu sreću da vam je u radnom okruženju osoba koja se utapa u samoljublju i smatra kako je superiorna svima, pred vama su svakoga dana izazovi da se ne zaletite u osinje gnijezdo.

- S narcističnim osobama je teško surađivati. Zbog svoje ideje o vlastitoj vrijednosti oni će vrlo često za svoje pogreške optužiti druge, preuzeti zasluge za tuđi rad i pokazivati malo razumijevanja za tuđe potrebe i probleme. U osobito velikim problemima su ljudi koji rade za narcisoidne šefove - tumači Zvonimir Galić, izvanredni profesor s Odsjeka psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu koji se bavi i istraživanjem kako na temelju psiholoških zakonitosti objasniti radno ponašanje ljudi.

Podređenima, nažalost, statistika ne ide na ruku.

- Psihološka testiranja ukazala su na veći postotak osoba s narcisoidnim crtama među uspješnim korporativnim elitama u odnosu na ostatak populacije. To znači da što se više penjete u tvrtkinoj hijerarhiji, veći su izgledi da ćete naići na narcisoidnog menadžera - kaže Tanja Prekodravac, direktorica organizacijskog dizajna i razvoja u tvrtki Selectio.

Problem s takvim ljudima jest što ne priznaju svoju grešku, pripisuju sebi zasluge za sve pozitivno što se događa, a za sve loše teret krivnje svale na svoje podređene ili kolege. Pritom nisu nimalo ugodni, ne biraju riječi ni sredstva da iskažu svoju nadmoć, tako da iskusniji suradnici oko njih hodaju kao po jajima. Nikad se ne zna kada će nastupiti sljedeći izljev ljutnje. To se obično događa kad je njihova ideja o vlastitoj važnosti ugrožena.

Obožavaju svađu, vika i dreka prilika su da iskažu svoju grandioznost. Vole imati osjećaj da oni imaju kontrolu, čim je taj osjećaj narušen, nastupaju problemi. Skloni su i stvaranju grupica kako bi lakše manipulirali svakom situacijom. Tu im je od koristi šarm i slatkorječivost koje često koriste za ostvarivanje svojih ciljeva. Zvuči nepodnošljivo raditi u takvim uvjetima, no postoje načini kako se kvalitetno nositi s njihovim neljupkim manirama. 

Pet savjeta za kvalitetan rad s narcisima

1. Budite mirni, ne ulazite u otvoreni sukob, ne reagirajte na njihovu histeriju i dramatiziranje

Zapitajte se što biste napravili da vidite tigra, biste li vatreno uletjeli u borbu? On svakako želi sukob, on se time hrani, ali svatko čist u glavi zna da se predatori izbjegavaju. Iz njihovih kandži i očnjaka ne izlazi se neozlijeđeno. Ako se želite doista kvalitetno oduprijeti, ne trebate pustiti egu da reagira na narcisov mamac nego ostanite ustrajni i ne dajte se usisati u utrobu toga morskog psa.

2. Jasno definirajte što je čija uloga, koji su čiji zadatci i kakva su očekivanja

Narcisi nemaju grižnju savjesti kada vas lažno optuže da niste ispunili zadatak i da ste vi uzrok što projekt nije dao očekivane rezultate, iako taj zadatak uopće nije vaš dio posla. Stoga inzistirajte da se sve razjasni i definira do u tančine kako kasnije ne biste vi snosili posljedice.

3. Ograničite interakcije i kontakt 

Pričajte isključivo o projektu, ne čavrljajte i ne dajte im osobne podatke jer će ih prvom prilikom iskoristiti protiv vas. Morate shvatiti da oni nemaju emocije i da im nije stalo do vas. Ako vas koji čudom i saslušaju dok govorite o nekom osobnom problemu, čine to samo kako bi skupili 'putra' koji će vam danas-sutra namazati po glavi.

4. Dokumentirajte i neka vas vide da to radite

Usmeni dogovor i držanje za riječ nikako nisu dobra odluka ako vam je s druge strane narcisoidna osoba. Svaki dogovor, svaki sastanak, svaki projekt evidentirajte kako bi ostao pisani trag i kako ne bi bilo prostora za manipulacije kasnije. Izrazito je bitno da vas vide dok dokumentirate i svakako im, da ne ostane ni najmanja sumnja oko točnosti vaših bilježaka, pošaljite mailom dogovor i zatražite potvrdu primitka ili ga isprintajte i odnesite na potpis. 

5. Ostanite fokusirani s njima, strukturirajte sastanke

Ne ostavljajte im prostor za manevriranje. Sastanke planirajte tako da imaju jasnu agendu i vremensko ograničenje. Ne dopuštajte im da uzimaju riječ, prisvajaju vrijeme i troše ga na svoje opaske i zaključke. Što više vremena on ima riječ, osjeća se važnije i teže mu je kasnije podrezati krila. Igrajte na kartu stroge profesionalnosti i učinkovitosti. 

Ponekad je radno okruženje toliko toksično da ništa od ovih savjeta ne može učiniti toliko željenu promjenu. Kad naš poslovni i privatni život pati zbog stresa koji doživljavamo u odnosu s narcističnim šefom ili suradnikom, treba podvući crtu. U tom slučaju trebamo pokušati napraviti nešto da promijenimo situaciju, kaže Galić i savjetuje sljedeće korake:

Prvi korak je razgovor s osobom s kojom imamo problem. U blažim slučajevima možda može pomoći i povratna informacija pa šefu ili suradniku sklonom narcizmu možemo ukazati na njegovo ponašanje. Nitko od nas nema potpuni uvid u vlastito ponašanje i posljedice koje ono ima za druge pa nekad pomaže i samo to da nam netko ukaže na naše problematične aspekte.

Drugi korak je žalba u organizacijama i to prema višem menadžmentu ili službama za upravljanje ljudskim resursima. Pametne organizacije imaju često nultu toleranciju prema mobingu suradnika i podređenih na radnim mjestima.

Napokon, ako ni ovo ne upali, najbolje nam je napustiti organizaciju i pronaći bolje radno okružje jer sumnjam da u takvom okružju možemo voditi sretan i produktivan život - zaključuje.

Više o narcisoidima na radnom mjestu čitajte u temi tjedna u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera

24. travanj 2024 20:54