Što i kako
StoryEditor

Porez na dobit 2017. smanjuje se za velike obveznike za dva posto, a za male čak osam

11. Studeni 2016.

Osim općenitog smanjenja stope poreza na dobit Prijedlog izmjena Zakona o porezu na dobit, koji bi se trebao primjenjivati od 1. siječnja 2017., sadržava i mnogo drugih novosti. Opća stopa poreza na dobit snižava se s dosadašnjih 20 na 18 posto. Riječ je nominalnoj stopi, a efektivna stopa za većinu je poreznih obveznika niža zbog primjene propisanih olakšica koje umanjuju poreznu osnovicu. Uvodi se i snižena stopa od 12 posto kojom će se oporezivati dobit obveznika s godišnjim prihodom do tri milijuna kuna. Mjereno razlikom u visini nominalnih stopa, za velike se porezne obveznike porezni teret smanjuje za dva posto, a za male za osam postotnih bodova u odnosu na dosadašnje. Koliku će stopu porezni obveznik primijeniti, ovisi o prihodima godine za koju izračunava poreznu obvezu. Mjesečni predujmovi utvrđivat će se na temelju podataka o poreznoj obvezi iskazanoj u zadnjoj godišnjoj prijavi. Iznimno, pri plaćaju predujmova tijekom 2017. poreznim obveznicima obveza iskazana za 2016. umanjit će se razmjerno sniženim stopama poreza. Zadržava se pravo poreznog obveznika da tijekom godine od poreznog tijela zatraži smanjenje visine mjesečnih predujmova uz predočenje odgovarajućih dokaza.

Novčano načelo

Prvi se put u Hrvatskoj uvodi mogućnost utvrđivanja obveze poreza na dobit prema novčanom načelu umjesto obračunavanja prema načelu nastanka poslovnog događaja. Obveznici poreza na dobit kojima je prihod u prethodnoj godini iznosio do tri milijuna kuna i koji PDV obračunavaju i plaćaju prema naplaćenim naknadama mogu zatražiti da se na njih i pri utvrđivanju poreza na dobit primjenjuje novčano načelo. Subjekti koji nisu obveznici PDV-a jer obavljaju promete oslobođene PDV-a, a prihod im je manji od tri milijuna kuna, također mogu iskoristiti tu opciju. Oni koji se odluče, moraju u tom režimu ostati najmanje tri porezna razdoblja, osim ako se unutar toga roka ne promijene uvjeti, tj. ako im prihod prijeđe tri milijuna kuna ili obvezu PDV-a počnu utvrđivati prema fakturiranim naknadama. O izboru te nove mogućnosti treba obavijestiti Poreznu upravu do kraja tekuće godine. Također, prvi se put uvodi mogućnost paušalnog plaćanja poreza na dobit, ali ne za sve obveznike. Paušalno oporezivanje porezom na dobit omogućit će se samo ustanovama i udrugama  koje nisu osnovane radi ostvarivanja dobiti, ali u manjem opsegu obavljaju i gospodarsku djelatnost. Paušalno oporezivanje porezom na dobit moći će izabrati samo organizacije koje u prethodnoj godini nisu ostvarile prihod veći od propisanog praga za ulazak u sustav PDV-a.

Prijevoz i reprezentacija

Ukida se pravo na umanjenje porene osnovice za reinvestiranu dobit. Tu će mogućnost obveznici poreza na dobit moći iskoristiti još samo na godišnjoj prijavi za 2016. I dalje se pod jednakim uvjetima zadržavaju olakšice za porezne obveznike koji posluju na porezno potpomognutim područjima prve skupine, ali u umanjenom iznosu. Umjesto dosadašnjeg potpunog oslobođenja za njih se propisuje sniženje porezne obveze za 50 posto. Od 2017. ukidaju se snižene stope za obveznike koji posluju na drugoj skupini područja razvrstanih prema stupnju razvijenosti. Ostaju sve dosadašnje olakšice za obrazovanje i izobrazbu te olakšice za ulaganja u istraživanje i razvoj koje se ostvaruju prema posebnim propisima. Mijenjaju se pravila priznavanja porezno dopustivih rashoda u vezi s izdacima za osobni prijevoz i za reprezentaciju. Sad se rashodi za osobni prijevoz priznaju u visini od 70 posto, a za reprezentaciju u visini od 30 posto učinjenih izdataka. Od 2017. i rashodi za osobni prijevoz i rashodi za reprezentaciju priznavali bi se u jednakom omjeru, u visini od 50 posto. Na visinu tih rashoda poticajno će djelovati izmjene propisa o PDV-u kojima se uvodi pravo na 50 posto pretporeza iskazanog na računima koji se odnose na osobni prijevoz i reprezentaciju, uključujući izdatke za gorivo. I dalje će se poreznim obveznici koji na osnovi uporabe službenih automobila u privatne svrhe obračunavaju plaću u naravi svi rashodi u vezi s uporabom tih automobila priznavati u stopostotnom iznosu. Novost je proširenje toga prava i na rashode povezane s uporabom službenih automobila u privatne svrhe ako se takav  primitak oporezuje kao drugi dohodak.

Nova pravila otpisa

Još je nekoliko izmjena u dijelu kojim se reguliraju porezno dopustivi rashodi. Dosadašnja mogućnost otpisa zastarjelih potraživanja do 5000 kuna prema jednom dužniku koji nije fizička osoba uredit će se kao otpis zastarjelog potraživanja od poslovnog subjekta koji je obveznik poreza na dobit. Uvodi se mogućnost porezno dopustivog otpisa zastarjelog potraživanja od nepovezane fizičke osobe  do 200 kuna, ali samo ako je dug nastao na osnovi obavljanja obrta. Uz te precizno određene mogućnosti otpisa propisat će se opće pravilo prema kojemu se u porezno dopustive rashode priznaje svaki otpis potraživanja od nepovezane osobe ako porezni obveznik dokaže da mu troškovi pokretanja stečajnih i ovršnih postupaka premašuju svotu nenaplaćenog potraživanja.

19. svibanj 2024 09:29