Što i kako
StoryEditor

U čemu najčešće griješe mali investitori i zašto neki izvuku deblji kraj na burzi?

25. Srpanj 2022.

Performans S&P 500, jednog od najpoznatijih burzovnih indeksa, u prvoj polovici godine bio je najlošiji u posljednjih 50 godina. Zbog najave recesije cijene dionica strmoglavljuju se u cijelom svijetu, što izaziva paničnu rasprodaju dionica i, naravno, daljnji pad cijena.

Iako je svaki investitor upoznat s klasičnom izrekom 'Kupuj jeftino, prodaj skupo' brojni investitori zapravo rade suprotno, čineći u panici jednu od najčešćih investicijskih greški.

U čemu mali investitori najčešće griješe i zašto nerijetko izvuku deblji kraj na burzi?

– Najvažnija pogreška je mala diverzifikacija portfelja. Više različitih dionica iz različitih industrija mogu umanjiti rizik od šokova u jednoj industriji. Od ostalih pogrešaka naveo bi, nedovoljno praćenje vlastitog portfelja, na primjer, prijedloga za glavne skupštine, nedolaženje na glavne skupštine, ne praćenje poslovanja tijekom godine te nepoznavanje pravila trgovanja – kazao je Ivan Tadin, predsjednik uprave Hita vrijednosnica.

Postoji još cijeli niz pogreški, a niže u tekstu ćemo pobrojati one najčešće:

1. Ganjanje trendova

Vrlo često ulagači kupuju dionicu jer su čuli da ju drugi preporučuju, ne znajući ništa o njezinom poslovanju, niti povijesnom kretanju dionice.Osim tih 'buzzworthy' kompanija o kojima se iz nekog razloga stvorio hype bez realne podloge, mnogi mali ulagači kupuju često dionice tvrtki koje poznaju ili onih koje vole.

Poanta je da se dionice ne mogu kupovati na osnovu emocija ili slučajnih preporuka, nego na osnovu poslovnih rezultata koje tvrtka ostvaruje.

2. Očekivanje rezultata u kratkom roku

Brojni ulagači očekuju da će ulaganjem u godinu dana ostvariti izvanredne prihode, a kada se to ne dogodi, odustaju od ulaganja. Svatko tko je pogledao graf kretanja bilo koje dionice ili dioničkog indeksa, zna da se izmjenjuju razdoblja pada i rasta te da je potrebno ulagati na dulji rok kako bi se ostvarili zadovoljavajući prinosi.

Uostalom, tržišta medvjeda u prosjeku traju 11 mjeseci i donose pad vrijednost dionica od po 30 posto, dok tržišta bika u prosjeku traju 28 mjeseci i više nego nadoknade pad za vrijeme tržišta medvjeda, budući da donose prosječni rast od 76 posto.

3. Sva jaja u istoj košari

Jedno od najpoznatijih pravila je da je potrebno diverzificirati ulaganje kako bi se umanjio rizik. Neke dionice će ostvariti veći rast, neke manji, a nekima će pasti vrijednosti, pa je stoga potrebno uložiti u više dionica iz različitih sektora.

4. Ulaganje novca koji vam je potreban za svakodnevni život

Ulaganja na burzi nose određene rizik i stoga se nikada ne preporučuje investirati novac potreban za svakodnevno funkcioniranje, nego višak sredstava koji se putem burze planira oploditi.

5. Gledanje u prošlost

Neki investitori imaju lošu naviku donositi investicijske odluke na osnovu toga koje su dionice u prošlosti ostvarile dobre rezultate. No, trend se može preokrenuti i ne znači da će i u budućnosti ta dionica ostvarivati dobar rezultat.

Puno je bitnije razumjeti zašto je dionica rasla nego samo pretpostaviti da će i dalje rasti.

6. Nerealistična očekivanja

Iako su se neki ljudi zaista obogatili na burzi, takvi primjeri nisu česti i ne događaju se preko noći. Nije moguće od 10 tisuća kuna u godinu dana stvoriti milijun, ma kako se dobro burza kretala u tom trenutku.

7. Opsesivno praćenje tržišta

Iako je potrebno pratiti tržište, često ulagači provjeravaju svoje dionice i fiksiraju se na dnevne (ili čak satne) promjene vrijednosti.

Promatranje svakog pomaka portfelja gore-dolje ima tendenciju aktiviranja emocionalnih putova u mozgu, potičući uzbuđenje zbog dobitaka i razočaranje zbog gubitaka, zbog čega ulagač često donesi emocionalne, a ne racionalne investicijske odluke.

8. Čekanje dok se tržište ne oporavi

Nitko nema kristalnu kuglu kojom može predvidjeti kraj pada dionica i početak rasta, pa čekanje dana kako bi kupili dionice se može pokazati kao taktika propuštene prilike. Iskusni investitori će prilikom pada dionica iskoristiti priliku i kupiti još udjela dionica po nižoj cijeni umjesto da panično prodaju ili čekaju dno. Time se vraćamo na pogrešku broj dva i očekivanje rezultata u kratkom roku. Ozbiljni investitori sudjeluju na tržištu cijelo vrijeme i ne vode se kratkoročnim prognozama.

Postoji još cijeli niz pogreški koje rade mali ulagači, no već uz izbjegavanje ovih najčešćih te uz učenje, istraživanje i poznavanje osnovnih pravila ulaganja, mogu se ostvariti jako dobri rezultati.

20. travanj 2024 16:06