Studentski Lider klub
StoryEditor

CEMEX i Sveučilište u Splitu predstavili razvojni projekt održivog sustava odvodnje propusnim betonom u urbanim sredinama

11. Ožujak 2022.
Kajo Ferić, koordinator razvoja proizvoda, građevinskih rješenja i betonskih kolnika u CEMEX-u Hrvatska

Nositelj projekta CEMEX Hrvatska te partner na projektu Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu zajednički su predstavili razvojni projekt usmjeren na rješavanje problema odvodnje odnosno upravljanja oborinskim vodama u urbanim sredinama. Suradnja partnera na ovom projektu rezultirat će razvojem inovativne usluge projektiranja i izgradnje cjelovitog rješenja za sustave odvodnje s kolničkih i s drugih horizontalnih površina propusnim betonom, navodi se u priopćenju Cemexa. Predstavljanje ovog projekta još je jedan primjer rada CEMEX-a s partnerima na pružanju održivih rješenja, usklađen s globalnom strategijom tvrtke 'Budućnost na djelu'.

Profesor Hrvoje Gotovac s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) rekao je da ovaj projekt pokazuje vrlo važnu suradnju FGAG-a s industrijskim sektorom te je za fakultet također vrlo bitna činjenica da se kroz projekt u značajnoj mjeri koriste i resursi novog hidrotehničkog laboratorija u Žrnovnici.

- CEMEX Hrvatska planira uslugom projektiranja i izvođenja inovativnog i cjelovitog sustava odvodnje obogatiti svoju tržišnu ponudu s proizvodom koji pomaže održivosti izgrađenog ljudskog okoliša. Takvi cjeloviti sustavi će u cijelosti uzeti u obzir karakteristike propusnog betona,  kao i karakteristike ostalih sastavnih dijelova sustava - rekao je Kajo Ferić, koordinator razvoja proizvoda, građevinskih rješenja i betonskih kolnika u CEMEX-u Hrvatska.

Zbog svoje kontrolirane propusnosti, propusni beton otvara mogućnosti nove primjene kod izvođenja javnih i prometnih površina. Njegova svojstva omogućavaju oborinskoj vodi i vodama iz drugih izvora brz prolaz kroz projektirani sloj te sprječava generiranje površinskog otjecanja i površinskog zadržavanja vode. Osim toga, propusni beton ima i brojne druge značajke održivosti: smanjuje zagađenje površinskih voda zbog manjeg površinskog otjecanja, ima značajne retencijske sposobnosti, eliminira ili bitno smanjuje potrebu za dreniranjem kolnika i parkirališta, smanjuje buku i zagrijavanje prometnih površina te općenito pridonosi konceptu zelene gradnje.

Partneri su u prostorima Zajednice udruga inženjera Split stručnoj javnosti predstavili svoj dosadašnji rad na razvoju građevinskog rješenja kojem je svrha doprinijeti poboljšanju kontrole i upravljanja vodnim resursima u urbanim sredinama. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.284.645,28 kuna, od čega je 6.355.668,76 kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije. Projekt je započeo u kolovozu 2020., a završit će u kolovozu 2023. godine.

24. travanj 2024 20:27