Studentski Lider klub
StoryEditor

EFZG: Upisuje se treća generacija specijalista za elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru

08. Srpanj 2022.

Specijalistički diplomski stručni studij Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru odabir je svakog tko se želi istaknuti na tržištu rada. Znanja o informacijsko-komunikacijskim tehnologijama, vrjednovanju i analizi e-poslovanja te kompetencije i vještine koje studenti steknu prednost su pri zapošljavanju.

Katedra za informatiku Ekonomskog fakulteta u Zagrebu prepoznala je rastuću potrebu tržišta za stručnjacima sa znanjima iz područja primjene digitalnih tehnologija i pokrenula specijalistički diplomski stručni studij Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru. Prva generacija studenata upisanih akademske godine 2020./2021. pod voditeljstvom prof. dr. sc. Vesne Bosilj Vukšić pri završetku je studija, a većina studenata aktivno je uključena u poslovnu praksu. Studenti tog studija mogu se pohvaliti da su studirali na fakultetu koji se nalazi na popisu jedan posto najboljih svjetskih.

Specifičnost tog studija je multidisciplinarnost. U suradnji nastavnika Katedre za informatiku s izvođačima s Katedre za pravo, Katedre za organizaciju i menadžment, Katedre za marketing i Katedre za trgovinu polaznici stječu interdisciplinarna poslovna znanja iz raznih područja kao što su: pravo digitalnog tržišta, digitalni marketing, elektronička nabava, suvremeni menadžment i agilno upravljanje projektima u uvjetima elektroničkog poslovanja i poslovanja u pokretu.

Uvjeti za upis

Osim nastavnika s Fakulteta, u nastavi sudjeluju pozvani gosti predavači – stručnjaci iz poslovne prakse, koji pružaju studentima stjecanje konkretnih znanja o primjeni IT-a i vođenju projekata digitalne transformacije.

Osnovni uvjeti za upis specijalističkoga diplomskog stručnog studija Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru su sljedeći: završen stručni studij iz područja društvenih znanosti, polje ekonomija u trajanju od tri godine, završen preddiplomski stručni studij iz područja društvenih znanosti, polje ekonomija i stečenih 180 ECTS bodova te provedena prijava za postupak rangiranja kandidata. Specijalistički diplomski stručni studij mogu upisati i kandidati koji su završili predbolonjski stručni studij Poslovna ekonomija u trajanju od dvije i pol akademske godine (pet semestara) uključujući i šesti semestar na Preddiplomskom stručnom studiju Poslovna ekonomija. Studij traje dvije godine, a studenti tijekom četiri semestra stječu 120 ECTS bodova.

Nastavni plan i program studija Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru osigurava polaznicima visoku razinu konkretnih znanja iz područja vrjednovanja i analize digitalnog poslovanja, inovacije poslovnih modela, primjene programskih alata i digitalnih tehnologija. Stjecanjem diplome, studentima je omogućena lakša zapošljivost u strateškoj industrijskoj grani, a izlazne kompetencije i vještine nakon uspješno završenog studija prilagođene su tržišnim potrebama. Tijekom studija studenti stječu znanja i vještine rada s nekoliko poslovnih softvera (MS Office, Navision, SAP, MS Share Point, Lotus Notes Products, PowerBI) uz mogućnost stjecanja certifikata.

Također, studenti se upoznaju s programskom podrškom za razvoj baza podataka (MS Access, SAP Business Objects) te usvajaju temeljna znanja o tehnologijama za pristup, pohranu i analizu velikih podataka.

Spremni za posao

U okviru praktikuma koriste se specifičnim softverima za modeliranje i simulaciju procesa (Bizagi Modeler, Signavio, Adonis, Vensim i Simul8) te alatima za upravljanje sadržajima (Filenet, Documentum, MS SharePoint, EasyEdit CMS, Accrisoft, Corvus CMS) i alatima za otkrivanje znanja u bazama podataka (RapidMiner, WEKA, KNIME). Poznavanje navedenih softvera korisno je u poslovanju, gdje putem modeliranja poslovnih procesa i analize podataka korisnici dobivaju dodatnu potporu poslovnom odlučivanju.

U pojedinim kolegijima velik je naglasak na programiranju pomoću programskih jezika i alata poput HTML-a, Jave, CSS-a, Javascripta, PHP-a, Adwordsa i AdSensea. Studenti također stječu znanja o razvoju softverskih robota korištenjem programskih alata MS Power Automate i UiPath. Učenjem osnova programskih jezika studenti rješavaju praktične zadatke, kreiraju vlastite web-stranice i razvijaju mobilne aplikacije. 

Studenti se mogu prijaviti na specijalistički diplomski stručni studij Elektroničko poslovanje u privatnom i javnom sektoru od 3. do 13. listopada 2022. putem linka: https://smjerovi.efzg.hr, a dodatne informacije mogu potražiti na službenim 'web'- stranicama Ekonomskog fakulteta - https://bit.ly/3QWOtAb.

25. travanj 2024 21:12