Studentski Lider klub
StoryEditor

Novi dekan FPZG-a Lideru: Pitanja o mom prethodniku su pretenciozna i neprofesionalna

27. Svibanj 2024.
Dario Nikić Čakar, novi dekan FPZG-afoto Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu

Na 7. sjednici Fakultetskog vijeća, održanoj 18. travnja 2024. godine, Dario Nikić Čakar izabran je za novog dekana Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu na trogodišnje mandatno razdoblje od akademske godine 2024./2025. do 2026./2027.

U srpnju prošle godine objavili smo vijest o ukidanju smjera Radijskog novinarstva, nakon čega su ukinuti i predmeti kao što su Poslovno novinarstvo, Sportsko novinarstvo, Menadžment medija te Politički i društveni aspekti sporta. 

Podsjećamo da je navedene kolegije predavao profesor Marin Galić koji je imao poslijedoktorski ugovor na četiri godine, nakon kojeg je običaj da se raspiše natječaj za docenturu. Ipak, tadašnji dekan Andrija Henjak (za vrijeme čijeg je mandata Nikić Čakar bio prodekan za znanost i međunarodnu suradnju) nikada nije raspisao natječaj koji je jedino mjerilo toga zadovoljava li netko uvjete (znanstveno napredovanje) ili ne. Podsjećamo, Henjak je rekao neistinu da Galić nije mogao nastaviti jer nije ispunio te iste uvjete, objavio je tada portal 24sata. 

Predmeti koji su također zamrznuti, Radijska redakcija i Oblici radijskog istraživanja, izborni su predmeti koji se izvode na trećoj godini studija. Njih već duže vrijeme u cijelosti izvodi vanjski suradnik koji nije zaposlenik fakulteta. O tome, ali i o planovima za budućnost, odlučili smo razgovarati s Nikićem Čakarom i poslali mu sljedeća pitanja:

Kako to da ste se odlučili kandidirati za dekana? 

Koji su najveći izazovi s kojima se FPZG suočava u današnjem obrazovnom okruženju? Kako planirate adresirati te izazove? Za što ćete se, kao novi dekan, zalagati?

Koje ciljeve/vizije planirate ostvariti u svom mandatu? 

Kako komentirate rad prošlog dekana, gospodina Andrije Henjaka? 

Hoćete li vratiti smjer Radijskog novinarstva?

Hoćete li vratiti predmete kao što su Poslovno novinarstvo, Sportsko novinarstvo, Menadžment medija te Politički i Društveni aspekti sporta?

Planirate li odmrznuti izborne predmete kao što su Radijska redakcija i Oblici radijskog istraživanja, koji se izvode na trećoj godini studija?

Kako vidite budućnost visokog obrazovanja, posebno u području novinarstva i politologije? Što mislite da će biti najvažnije promjene u sljedećih deset godina?

Na pitanja, nažalost, nismo dobili odgovore kojima smo se nadali. Umjesto toga, novi je dekan rekao da je imao drugačiju predodžbu strukture intervjua te je, kaže, ostao iznenađen nekim pitanjima koja smo mu postavili. Njegov je dojam bio da će intervju biti baziran na temelju njegovog dekanskog programa i onome što nova uprava planira napraviti. 

Naša je pitanja, pogotovo ona koja se vežu za rad bivšeg dekana Andrije Henjaka, nazvao ‘apsolutno pretencioznim i neprofesionalnim‘ i kazao da ne razumije njihovu namjeru, pogotovo uzimajući u obzir da skoro četiri godine sjedi u upravi s tim istim dekanom i da su najbliži suradnici. 

Novi je dekan dodao da u upitu koji smo poslali prevladavaju pitanja vezana za konkretne predmete studija novinarstva o kojima on, kaže, uopće nema nikakvu statutarnu ovlast samostalno donositi odluke. 

Ipak, kao poslovne novinare zanimala nas je budućnost zamrznutih ili pak ukinutih predmeta i smjerova, ali čini se da odgovore na ta pitanja ne bi trebalo tražiti od novog dekana. 

– Nota bene, sjećam se kada je profesor Henjak izabran za dekana. Stariji su studenti govorili ‘To je to, novinari neka se pozdrave sa svojim studijem‘. To je atmosfera koja je vladala na Fakultetu, a koja sada postaje, nažalost, sve stvarnija – rekla je prošle godine tadašnja studentica FPZG-a u razgovoru povodom ukidnja/zamrzavanja novinarskih predmeta i smjerova.

25. lipanj 2024 23:04