Tehno
StoryEditor

Američki regulatori odobrili testiranje letećih vozila, start-up koji ih proizvodi traži za njih 300.000 dolara

06. Srpanj 2023.
Alef Aeronautics leteći automobil

Budućnost je ovdje: za svega 300.000 dolara možete naručiti prvi leteći električni automobil. I kako stvari stoje, vjerojatno ga nećete godinama držati u garaži ili kakvom hangaru, jer su start-upu koji takve automobile već proizvodi, američkoj kompaniji Alef Aeronautics, američki reguatori dozvolili testiranje potpuno električnog automobila koji može letjeti i voziti po cestama.

Ako je suditi po priopćenju iz kompanije Alef Aeronautics, certifikat koji su dobili od saveznih regulatora omogućuje tvrtki testiranje letnih sposobnosti modela automobila na ograničenim lokacijama. Problema, tvrde u kompaniji, ne bi trebalo biti jer je, kako tvrde, njihov automobil sposoban za letenje.

Cijena prava sitnica

Na stranicama kompanije automobil se može naručiti po cijeni od 299.999 dolara, a uz dodatak od 1.500 dolara, preskačete listu čekanja. Tvrtka kaže da planira početi isporučivati vozila kupcima do kraja 2025. Kada će takav automobil odobriti europski regulatori, zasad je neizvjesno, ali nije nerealno očekivati da će leteći automobili u budućnosti letjeti i europskim horizontima.

U Alefu, kompaniji iz Californije, kažu da će vozilo moći okomito poletjeti u zrak i letjeti poput helikoptera duljine od 175 kilometara na jedno punjenje.

Izvršni direktor Alefa, Jim Dukhovny, kaže za američke medije da je automobil nije namijenjen, zasad, da bi se njima uglavnom letjelo jer je predviđen za vožnju po cestovnoj infrastrukturi koju tu i tamo može "premostiti". Naime, putovanje zrakom je predviđeno za kratke visine i udaljenosti kako bi se izbjegle određene prepreke.

- Nakratko automobil može poletjeti i izbjeći prepreke - rekao je tada Dukhovny.

Budućnost leteći vozila blizu

Inače, u taj je start-up investirao Tim Draper, ulagač koji je svojedobno podržao i Teslu u SpaceX, a on je u Alef dosad uložio tri milijuna dolara početnog novca.

A ako je vjerovati osnivačima takvih kompanija, leteći automobili neće još dugo biti fikcija, jer je broj start-up-a koji ih razvijaju sve veći, pa neki idu toliko daleko da procijenjuju da će na cesti, ali i u zraku, već sljedeće godine biti određen broj testnih letećih vozila. Automobilska industrija se utrkuje tko će prve staviti leteći automobil na tržište, a razvijaju ih navodno i Fiat Chrysler i kineski Xpeng. Hyundai i Uber rade na konceptu letećeg taksija od 2020. godine, a Hyundaijeva podružnica Supernal najavila je planove za komercijalno lansiranje leteće kapsule do 2028. godine.

25. travanj 2024 11:33