Tehno
StoryEditor

Apple radi izmjene u svojem App Storeu zbog mogućih kazni EU-a

11. Kolovoz 2024.

Apple je najavio daljnje izmjene pravila svoje trgovine App Store u Europskoj uniji u pokušaju da izbjegne milijarde eura potencijalnih kazni zbog novih strogih zakona čiji je cilj obuzdavanje moći najvećih tehnoloških kompanija.

Potez Applea od četvrtka je četvrti put da je tvrtka promijenila svoje uvjete poslovanja u EU-u otkako se prvi put uskladila sa Zakonom o digitalnim tržištima koji je EU donijela ranije ove godine.

Nova pravila prisiljavaju Apple da omogući pristup iPhonea konkurentskim aplikacijama trgovina i načinima plaćanja. Tehnološki div u četvrtak je otkrio svoje planove za uvođenje promjena u svoje poslovanje u EU koje bi programerima olakšale i pojeftinile usmjeravanje korisnika na kupnju izvan App Storea. Mjere, koje se očekuju prilikom ažuriranja softvera na jesen, uključuju novu strukturu naknada i olakšavaju pravila po pitanju toga kako programeri mogu prikazati poveznice unutar svojih aplikacija.

Neki proizvođači aplikacija već godinama vode kampanje kako bi im se omogućilo usmjeravanje kupaca na vlastite web stranice, gdje bi kupnje mogle biti isplativije za programere ili jeftinije za potrošače jer ne podliježu naknadama za Appleov App Store.

Glasnogovornik Europske komisije potvrdio je Appleovu objavu, rekavši da će Komisija `procijeniti Appleove eventualne promjene u mjerama usklađenosti, također uzimajući u obzir sve povratne informacije s tržišta, posebice programera.´

Tehnološke tvrtke morale su se uskladiti s pravilima Zakona do ožujka. Europska komisija istog je mjeseca otvorila istrage o neusklađenosti protiv Alphabeta i Mete, vlasnika Googlea, kao i Applea u nastojanju da se uhvati u koštac s dominacijom najvećih online platformi. Ako se dokaže da su krive za nepoštivanje pravila, tvrtke se suočavaju s pozamašnim kaznama koje bi mogle iznositi i do 10 posto njihovog globalnog prometa, što znači da bi svaka kazna za Apple mogla iznositi desetke milijardi dolara.

Predstavnik Applea potvrdio je da je ažuriranje osmišljeno kako bi odgovorilo na preliminarne nalaze EU-a u lipnju, gdje je regulator upozorio da Appleovi poslovni uvjeti izgleda ograničavaju razvojne programere da usmjeravaju korisnike izvan Apple Storea.

Apple je kazao da će im novi poslovni uvjeti za programere omogućiti da slobodno dizajniraju promocije i ponude unutar svojih aplikacija. Ažurirana struktura naknada u međuvremenu je usmjerena na probleme zabrinutosti EU-a da Apple naplaćuje više nego što je potrebno programerima koji stječu nove klijente putem App Storea, ali im prodaju digitalnu robu izvan njega.

Appleovi novi `upravljački´ uvjeti i odredbe primjenjivat će se na sve programere iz EU-a, bez obzira na to jesu li se odlučili koristiti alternativnim trgovinama i opcijama plaćanja ili ostati unutar njegovog ekosustava.

Programeri koji ostanu u Appleovom App Storeu podliježu standardnim provizijama tehnološkog diva za digitalnu kupnju, koje se kreću od 15 do 30 posto. Kritičari su rekli da Appleova stroga kontrola njegovog sustava predstavlja zlouporabu monopola. EU je u međuvremenu otvorio zasebnu istragu Appleove `naknade za temeljnu tehnologiju´ od 0,50 eura za svako preuzimanje nove aplikacije putem alternativnih trgovina.

Appleove najnovije promjene ne uklanjaju tu naknadu, a EU još nije dovršila istragu. Apple tvrdi da njihova pravila osiguravaju sigurnu platformu za korisnike te je tvrtka kritizirala Zakon o digitalnim tržištima zbog potkopavanja zaštite privatnosti i sigurnosti.

U lipnju je tvrtka objavila da odgađa lansiranje svojih značajki `Apple Intelligence´ u EU zbog zabrinutosti oko zasebnog dijela uredbe koji zahtijeva da svoje proizvode učini dostupan trećim stranama.

Appleova Pravila ‘upravljanja‘ također su bila pod pritiskom u SAD-u. Savezni sudac u Kaliforniji preispituje jesu li Appleova pravila u skladu sa zabranom izdanom 2021. nakon što je Epic Games tužio tvrtku zbog kršenja zakona antitrusta.

14. rujan 2024 15:58