Tehno
StoryEditor

Bez ograničenja: ChatGPT od sada ima pristup i aktualnim informacijama

28. Rujan 2023.
chatGPT ai

OpenAI, kreator ChatGPT-a koji podržava Microsoft, potvrdio je da chatbot sada može pregledavati internet kako bi korisnicima pružio aktualne informacije. Sustav pokretan umjetnom inteligencijom prethodno je treniran samo korištenjem podataka do rujna 2021., ali sada su mu vrata cijelog interneta otvorena, kažu njegovi tvorci.

Ovaj potez znači da će neki premium korisnici moći chatbotu postavljati pitanja o aktualnim događajima, a uskoro će ta opcija biti omogućena i svim ostalim korisnicima ChatGPT-ja.

Ova vijest dolazi nakon što je prošlog tjedna, OpenAI je otkrio da će chatbot uskoro moći voditi glasovne razgovore s korisnicima, pa se očekuje se da će se dramatično promijeniti način na koji ljudi traže informacije na internetu.

Sve do sada je ‘znanje‘ ovog chatbota bilo zamrznuto u vremenu. Njegova baza podataka je koristila sadržaj s interneta samo ali samo do rujna 2021. godine, te nije mogao pregledavati ‘ostatak interneta‘ u stvarnom vremenu a nemogućnost ChatGPT-a da uzme u obzir nedavne događaje odbila je neke potencijalne korisnike

- Sada ChatGPT možete tretirati kao izvor najnovijih vijesti, tračeva i aktualnih događaja. Sada će ovaj chatbot apsorbirati puno pitanja koja su inače išla prema tražilicama - kaže Tomas Chamorro-Premuzić, profesor poslovne psihologije na University College London.

No, Chamorro-Premuzić dodaje da bi korištenje platforme za pretraživanje moglo biti dvosjekli mač.

- Mislim da je to dobra stvar u smislu dobivanja brzih odgovora na vaša hitna, goruća pitanja, rekao je, ali i upozorio da bi bez pronalaska izvora informacije dostavljene putem ChatGPT-a mogle dovesti u zabludu.

OpenAI se već našao pod lupom američkih regulatora zbog rizika da ChatGPT generira lažne informacije. Ranije ove godine, Savezna komisija za trgovinu (FTC) poslala je pismo tvrtki koju podržava Microsoft tražeći informacije o tome kako rješava te rizike.

Kao odgovor, izvršni direktor OpenAI-ja rekao je da će tvrtka surađivati s FTC-om, ali dalje se od toga nije išlo, za sad.

Bilo je više razloga zašto ChatGPT do sada nije pretraživao Internet u stvarnom vremenu. Računalni troškovi za jednu stvar ali još važnije je da su ograničeni podaci pružali određenu sigurnost. Naime, chatbot nije mogao odgovoriti na neka aktualna pitanja zbog bojazni da bi počeo odgovarati na štetan način ili bi mogao davati ilegalan materijal koji je slučajno pronašao a tek je postavljen na Internet. Također, nije mogao  širiti dezinformacije o politici ili zdravstvenim odlukama jer im nije imao pristup. Sad će kao davati prave odgovore. Iako, moramo reći da je i to upitno jer je njegov algoritam naslonjen na lijeve politike, pa o objektivnosti i dalje nema riječi.

Na pitanje zašto je trebalo toliko dugo da se korisnicima omogući pretraživanje ažuriranih informacija, sam chatbot je dao tri odgovora. Rekao je da je razvoj jezičnih modela trajao dugo i zahtijevao dosta resursa, da bi korištenje podataka u stvarnom vremenu moglo dovesti do netočnosti te da postoje određena pitanja privatnosti i etike u vezi s pristupom informacijama u stvarnom vremenu - osobito sadržaju zaštićenom autorskim pravima.

Nove funkcionalnosti ChatGPT-a savršeno naglašavaju ogromnu dilemu s kojom se suočava sektor umjetne inteligencije. Kako bi bili uistinu korisni, zaštitne ograde moraju se skinuti ili barem olabaviti - ali to čini tehnologiju potencijalno opasnijom i otvorenijom za zlouporabu. Kako će se dalje razvijati ova priča, znat ćemo uskoro kada se ova opcija otvori za širi broj korisnika.

16. svibanj 2024 10:14