Tehno
StoryEditor

Big Tech otpušta preko 50 tisuća zaposlenika, Apple jedini bez najavljenih otkaza

23. Siječanj 2023.
Tim Cook, Appleov izvršni direktor

Dvije godine nakon nevjerojatnog pandemijskog uspjeha tehnoloških divova, situacija u IT sektoru iz tjedna u tjedan postaje sve lošija dok se tvrtke suočavaju s rastućom gospodarskom neizvjesnošću.

Tijekom posljednja tri mjeseca, planove o otpuštanju objavili su Amazon, Google i Alphabet, Microsoft te Facebookova matična tvrtka Meta. Zajedno će otpustiti više od 50.000 zaposlenika, što je zapanjujući preokret u odnosu na rane dane pandemije kada su tehnološke kompanije brzo rasle ne bi li se suočile s rastućom potražnjom kućanstava koja su morala raditi i kupovati online. Činilo se da su u to vrijeme mnogi izvršni direktori tehnoloških divova očekivali da će se rast nastaviti i nakon pandemije.

‘Tko bi gori, eto je doli‘

Do rujna 2022. Amazon je više nego udvostručio svoje korporativno osoblje u usporedbi s istim mjesecom 2019., zaposlivši više od pola milijuna novih djelatnika. Meta je gotovo udvostručila broj zaposlenih između ožujka 2020. i rujna prošle godine. Microsoft i Google također su zaposlili tisuće dodatnih radnika, kao i druge tehnološke tvrtke poput Salesforcea, Snapa i Twittera, koje su sve također najavile otpuštanja posljednjih tjedana, objavio je CNN. 

Ipak, čini se da su čelni ljudi pogrešno procijenili koliki će se rast potaknut pandemijom nastaviti nakon što se ljudi vrate svojim offline životima.

Povećane kamatne stope, inflacija i strahovi od recesije posljednjih su mjeseci doveli do pada oglašavanja i potrošnje, a samim time i utjecali na profite i cijene dionica najvećih tehnoloških kompanija. Prema procjenama Refinitiva, analitičari Wall Streeta predviđaju jednoznamenkasti rast prihoda tijekom izuzetno važnog prosinačkog tromjesečja za Google, Microsoft i Amazon te padove za Metu i Apple, kada objave prihode u nadolazećim tjednima. 

Nedavna smanjenja u većini slučajeva iznose relativno mali postotak ukupnog broja zaposlenih u navedenim tvrtkama, ali svejedno mijenjaju živote desetke tisuća otpuštenih ljudi koji su sada prepušteni traženju novih poslova u tehnološkom sektoru. 

- Došli su od toga da su bili na vrhu svijeta do toga da su morali donositi neke stvarno teške odluke - rekao je za CNN Scott Kessler, voditelj globalnog sektora za tehnologiju, medije i telekomunikacije u investicijskoj tvrtki Third Bridge.

Tim Cook jedini tražio smanjenje plaće 

Apple ostaje izuzetak kao jedini tehnološki div koji tek treba najaviti otpuštanja, iako je tvrtka navodno uvela ‘zamrzavanje‘ zapošljavanja u svim područjima osim istraživanja i razvoja. Apple je povećao svoje osoblje za 20 posto od 2019. do prošle godine, što je znatno manje od nekih konkurenata.

- Zauzeli su naizgled promišljeniji pristup zapošljavanju i cjelokupnom upravljanju tvrtkom - rekao je Kessler.

Izvršni direktori u IT sektoru, od Marka Zuckerberga iz Mete do Marca Benioffa iz Salesforcea, krivili su sebe za pretjerano zapošljavanje u ranoj fazi pandemije i pogrešno tumačenje da će se porast potražnje za njihovim proizvodima smanjiti nakon što popuste Covid-19 ograničenja. Pichai je u petak također preuzeo krivnju za otkaze u Alphabetu i rekao da planira vratiti fokus tvrtke na njenu osnovnu djelatnost i ‘najveće prioritete‘.

- Činjenica da će ove promjene utjecati na živote zaposlenika Googlea teško me opterećuje i preuzimam punu odgovornost za odluke koje su nas dovele ovdje - napisao je Pichai u poruci zaposlenicima koja je u petak objavljena na službenoj stranici tvrtke.

Ono što je također zanimljivo jest da je Apple jedina Big Tech tvrtka u kojoj se smanjuje direktorska plaća. Prilagodbu je zatražio sam Tim Cook, izvršni direktor kompanije, a njegova će naknada 2023. biti smanjena za više od 40 posto.

14. srpanj 2024 16:18