Tehno
StoryEditor

Bivši osnivač Twittera Jack Dorsey pokreće novu društvenu mrežu, ali ostaje involviran i u Twitter

02. Studeni 2022.
Jack Dorsey

Nije prošlo ni tjedan dana otkako je Elon Musk preuzeo Twitter, a bivši osnivač te društvene mreže Jack Dorsey već najavljuje pokretanje nove mreže koja bi se trebala zvati BlueSky Social. Pa eto prilike za sve one kojima Twitter u vlasništvu Elona ne odgovora. BlueSky Social trebala bi biti ‘decentralizirana društvena mreža‘, a Dorsey obećava kako će posebna pozornost biti usmjerena na korisničke podatke. 

Ali prije nego što spakirate svoje Twitter torbe za decentraliziranu društvenu budućnost, BlueSky još nije tu. Aplikacija je trenutačno u privatnom beta testiranju, iako bi prema postu na blogu Dorseya trebala biti dostupna javnosti ‘vrlo skoro‘.

Iako nema puno dostupnih informacija o samoj aplikaciji, decentralizirana društvena mreža, da ne spominjemo sve druge riječi korištene u BlueSky najavi, zvuči pomalo kao web3 baljezgarije, ali nikad se ne zna kod starog Jacka.

U najavi je rečeno kako će ‘AT protokol‘ pokretati aplikaciju, a radi se o novoj mrežnoj tehnologiji koju je stvorio Dorsey za BlueSky.

- AT Protocol  je nova federalna društvena mreža koja integrira ideje iz najnovijih decentraliziranih tehnologija u jednostavnu, brzu i otvorenu mrežu -  stoji u priopćenju tvrtke.

Ukratko, BlueSky tvrdi da će se uz njegov ATP protokol korisnici moći kretati između brojnih društvenih platformi koristeći samo jedan visokokvalitetni preglednik — njegovu aplikaciju —  te da će se moći kontrolirati koliko podataka se daje tim platformama.

Musk je navodno podržao razvoj Dorseyjeve društvene mreže, koja je i počela svoj razvoj u sjedištu Twittera još 2019. godine, a na pitanje hoće li se BlueSky natjecati s drugim društvenim mrežama, Jack je odgovorio da je BlueSky ‘konkurencija bilo kojoj tvrtki koja pokušava posjedovati temelje društvenih medija ili podatke ljudi koji ih koriste‘. Ovako rečeno, možemo zaključiti da se radi o svim društvenim mrežama danas dostupnim što znači da će se konkurencija ubrzo zaoštriti s još jednim jakim igračem.

Elon i Jack, Jack i Elon

Odnos Elona i Jacka mogao bi biti pravi ‘bromance‘ odnos. Naime bivši izvršni direktor Jack Dorsey odstupio je iz uprave tvrtke ranije ove godine, ali ostaje uključen u društvenu platformu nakon što ju je preuzeo Elon Musk. Dorsey je prenio svojih više od 18 milijuna dionica na Twitteru (otprilike 2,4 posto udjela) u novu tvrtku u Muskovom vlasništvu kao ulagač u kapital, umjesto da primi isplatu u gotovini, sudeći prema dokumentaciji vrijednosnih papira koji su objavljeni prošli tjedan.

Transfer znači da je Dorsey efektivno pridonio s nešto manje od jedne milijarde dolara Muskovoj kupnji Twittera vrijednoj 44 milijarde dolara. To ga također čini jednim od najvećih investitora u novoj tvrtki, iza saudijskog princa Alwaleeda bin Talala i katarske tvrtke Investment Authority.

Odluka Dorseyja čini ga jednim od rijetkih dionika na Elonovom Twitteru koji ima veze s prethodnim vodstvom tvrtke. Gotovo odmah nakon što je preuzeo tvrtku, Musk je raspustio Twitterov upravni odbor a veliki dio čelnika tvrtke također je ili otpušten ili je dao ostavku posljednjih dana.

Dorsey i Musk već dugo imaju milijardersku bromance vezu. Godine 2020. Dorsey je nazvao Muska na konferenciji zaposlenika i pitao ga za savjet o poboljšanju Twittera. Kasnije te godine, Musk je branio Dorseyja kada se suočio s pritiskom aktivističkog investitora.

Nakon što je izvršni direktor Tesle prvobitno pristao kupiti Twitter u travnju, Dorsey je tvitao da ne ‘vjeruje da bi itko trebao posjedovati ili voditi Twitter‘, objašnjavajući da vjeruje da bi to trebalo biti javno dobro. ‘Međutim, rješavajući problem tvrtke, Elon je jedinstveno rješenje kojem vjerujem‘, dodao je.

U tekstualnim porukama koje je Dorsey razmjenjivao s Muskom u ožujku kada je znao da će Musk vrlo vjerojatno preuzeti Twitter, rekao je kako je ‘potrebna nova platforma‘, te da to ne može biti tvrtka. ‘Zbog toga sam otišao‘, rekao je Dorsey tada Musku. Nakon toga Musk ga je upitao kako bi ta nova platforma trebala izgledati a Dorsey je objasnio kako mreža treba biti ‘otvorenog koda‘ a ne oslanjati se na model oglašavanja, kao što to Twitter trenutno radi.

Dorsey je dodao da Twitter ‘nikada nije trebao biti tvrtka‘, rekavši da je ‘to bio istočni grijeh‘, prema tekstualnim porukama koje su prošlog mjeseca otkrivene u sudskim podnescima.

Izgleda da se Dorsey držao svog stava jer je upravo BlueSky nova decentralizirana aplikacija za društvene mreže, a lista čekanja, jer je aplikacija još u beta verziji, već sada broji više od 50 tisuća ljudi.

19. travanj 2024 02:41