Tehno
StoryEditor

Cisco najavio 28 milijardi dolara vrijednu akviziciju tvrtke Splunk

22. Rujan 2023.

Tvrtka Cisco Systems najavila je akviziciju tvrtke za kibernetičku sigurnost Splunk u iznosu od 28 milijardi dolara. Najveći je to ugovor za ovu kompaniju u njenoj povijesti te, barem za sada, najveća akvizicija u ovom sektoru u 2023. godini, a povod za akviziciju je, piše Reuters, jačanje softverskog poslovanja i osnaživanje u području umjetne inteligencije.

Nakon objave planirane akvizicije, dionice Splunka su na burzi skočile 23 posto, no još uvijek su bile oko 10 dolara ispod Ciscove ponuđene cijene od 157 dolara po dionici. S druge strane, Ciscove dionice su pale za gotovo pet posto.

– Cisco i Splunk će zajedno postati jedna od najvećih svjetskih softverskih tvrtki – objavile su kompanije u zajedničkom priopćenju.

Očekuje se da će ugovor, koji su jednoglasno odobrili upravni odbori obje kompanije, biti zaključen do kraja trećeg tromjesečja 2024. godine.

Iz Cisca su poručili kako očekuju da će akvizicija imati pozitivan utjecaj na njihov brend te da će povećati bruto maržu u prvoj fiskalnoj godini nakon zaključivanja ugovora.

Inače, Splunkova tehnologija pomaže tvrtkama u praćenju i analizi njihovih podataka kako bi smanjili rizik od hakiranja i brže riješili tehničke probleme dok je Cisco dugo bio najveći svjetski proizvođač računalne mrežne opreme koji jača svoje poslovanje u području kibernetičke sigurnosti kako bi zadovoljio zahtjeve kupaca i potaknuo rast.

Izvršni direktor Cisca Chuck Robbins istaknuo je važnost umjetne inteligencije koja dolazi sa Splunkovom tehnologijom za zaštitu softvera.

– Naše kombinirane mogućnosti potaknut će sljedeću generaciju sigurnosti i vidljivosti omogućene umjetnom inteligencijom. Od otkrivanja i odgovora na prijetnje do predviđanja i prevencije prijetnji, pomoći ćemo organizacijama svih veličina da budu sigurnije i otpornije – izjavio je Robbins.

30. travanj 2024 21:42