Tehno
StoryEditor

Dionice Ubisofta naglo pale nakon objave loše prognoze

12. Siječanj 2023.

Dionice Ubisofta pale su za gotovo petinu svoje vrijednosti nakon što je francuska tvrtka za igre srezala svoje prognoze i rekla da je prodaja tijekom ključne blagdanske sezone bila ‘izrazito i iznenađujuće sporija od očekivanog‘.

Tvrtka sa sjedištem u Parizu, najpoznatija po svojim franšizama Assassin‘s Creed i Just Dance, objavila je u srijedu da očekuje neto pad rezervacija za deset posto u financijskoj godini koja završava u ožujku, objavio je Financial Times. Zanimljivo je da je grupa prethodno prognozirala rast od deset posto..

Ubisoftove su dionice pale 19 posto na 19,26 eura u Parizu u četvrtak ujutro, ujedno i prvog dana trgovanja otkako je objavljena izjava nakon zatvaranja tržišta.

Ovo je upozorenje jasan indikator da makroekonomski pritisci pogađaju industriju igara usprkos nadama da će se interaktivna zabava pokazati otpornijom u recesiji kao i u prijašnjim padovima. 

- Jasno je da smo razočarani našim nedavnim učinkom - rekao je Yves Guillemot, suosnivač i izvršni direktor Ubisofta.

Ubisoft je smanjio više od 100 milijuna eura od svog cilja neto rezervacija za treće tromjesečje, koji je sada postavljen na oko 725 milijuna eura, navodeći kao razlog nižu prodaju igara od očekivane, uključujući najnovije dijelove svojih franšiza Mario + Rabbids i Just Dance, usred ‘pogoršanih makroekonomskih uvjeta‘.

Ubisoft je odgodio lansiranje naslova Skull and Bones do sljedeće financijske godine kako bi ‘izgradio svijest‘ o igri.

Analitičari u Citiju nazvali su Ubisoftovo ažuriranje ‘upozorenjem o velikom profitu‘ u bilješci za klijente, sugerirajući da je slaba blagdanska prodaja ‘širi fenomen‘ za industriju igara.

Podsjećamo, Ubisoft je druga tvrtka za igre ovog tjedna koja je smanjila svoje prognoze nakon razočaravajućeg Božića. Dionice Frontier Developmentsa sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu pale su u ponedjeljak za 40 posto nakon što je priopćeno da je prodaja njihovog vodećeg naslova F1 Manager 2022 ‘pala značajno ispod očekivanja, djelomice zbog povećane osjetljivosti cijena igrača povezane s pogoršanjem gospodarskih uvjeta‘.

20. travanj 2024 02:22