Tehno
StoryEditor

Domaća IT tvrtka Syntio u SAD-u patentirala svoje rješenje za dohvat podataka

04. Prosinac 2023.
Davorin Cetto, Syntio

Zagrebačka tvrtka Syntio, koja se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu, dobila je patent broj 11.829.343 u Američkom uredu za patente i žigove (USPTO) za svoje rješenje kojim značajno unaprjeđuje migraciju podataka u cloud za korisnike.

Autori patenta su Tomislav Domanovac, jedan od osnivača Syntija, i Ivan Zeko, stariji podatkovni inženjer (Senior Data Engineer). Uspješno međunarodno patentiranje od strane ove prestižne organizacije velik je uspjeh za Syntio, koji je među rijetkim hrvatskim tvrtkama s tim postignućem. I prije ovog uspjeha, važnost ove tvrtke dvije je godine za redom prepoznao Financial Times, uvrstivši Syntio u svoju FT 1000 listu najbrže rastućih europskih tvrtki.

- Tijekom razvoja našeg Dataphos Publisher alata dizajnirali smo posebnu metodu koja unaprjeđuje migraciju podataka u cloud za naše korisnike. Ovo rješenje omogućuje optimizaciju poslovnih procesa vezanih uz cloud usluge, poput organizacije podataka, sažimanja informacija i na kraju, našim korisnicima omogućuje brže donošenje poslovnih odluka. Uspješno patentiranje u SAD-u potvrđuje kvalitetu naših proizvoda i služi kao vrlo važno priznanje za sav trud koji smo uložili u razvoj naše multicloud platforme - izjavio je Davorin Cetto, direktor i jedan od osnivača Syntija.

Portfelj klijenata tvrtke Syntio uključuje vodeća multinacionalna poduzeća u području maloprodaje, logistike, telekomunikacija, financija, farmaceutike i hoteljerstva, a svoju ulogu na tržištu vide kroz povezivanje podatkovnog inženjeringa, cloud tehnologije i inovativnosti. Konkretno, Syntio je jedan od vodećih Google Cloud partnera za data engineering na najvišoj razini. Osim Googlea, partneri su i s Amazon Web Serviceom i Microsoft Azureom.

United States Patent and Trademark Office (USPTO) federalna je agencija SAD-a, zadužena za odobravanje i registraciju patenata. Organizacije djeluje međunarodno te nastupa kao svjetski autoritet na području dodjele patenata i donosi visoke kriterije u proces patentiranja, što donosi dodatan značaj priznanju kojeg je uspješnim patentiranjem zaslužio Syntio.

25. travanj 2024 11:16