Tehno
StoryEditor

Elon Musk će troje otpuštenih direktora morati platiti 187 milijuna dolara

31. Listopad 2022.

Zbrojene ‘padobranske‘ isplate iznose 121,8 milijuna dolara, a tom iznosu valja dodati i vrijednost dionica koje je Musk otkupio od otpuštenih direktora

Prošlog je tjedna konačno došao kraj sagi o Twitteru, a novi je vlasnik, Elon Musk, već prvog radnog dana odsijecao glave. Troje direktora kojima je uručen otkaz kompaniju će napustiti bogatiji za ukupno 187 milijuna dolara.

Kako je prenio CNN, bivši izvršni direktor Parag Agrawal, bivši financijski direktor Ned Sagal i glavna pravnica Vijaya Gadde, pozamašan bi iznos dobili i da su zadržali vlasništvo nad dionicama, ali je i njih Musk otkupio i to po cijeni od 54,2 dolara po dionici.

Od njih troje, Agrawal, koji je preuzeo dužnost izvršnog direktora prije nešto manje od godinu dana, imao je najmanje dionica – 155 tisuća, a za njih će Musk platiti ukupno 8,4 milijuna dolara. Segal će dobiti 22 milijuna dolara za 406 tisuća dionica, dok će Gadde otići s 34,8 milijuna dolara za svojih 642 tisuća dionica.

Padobranske naknade

Budući im je u menadžerskom ugovoru stajala klauzula ‘zlatni padobran‘ (njome se osigurava izdašna novčana naknada u slučaju otkaza), Agrawal će dobiti osnovnu godišnju plaću od milijun dolara, a Segal i Gadde od oko 600 tisuća dolara. Također, godinu dana će im biti pokriveno zdravstveno osiguranje ukupne vrijednosti od oko 73 tisuće dolara.

Daleko najunosniji dio je vrijednost koju su, temeljem posjedovanja dionica, trebali dobiti u budućnosti. Na osnovu tog dogovora, Agrawalu će biti isplaćeno 56,4 milijuna dolara, Segalu 43,8, a Gadde 19,4 milijuna dolara.

Zbrojene ‘padobranske‘ isplate iznose 121,8 milijuna dolara, a budući da tom iznosu valja dodati vrijednost dionica, otkazi će Muska koštati 187 milijuna dolara.

26. travanj 2024 23:50