Tehno
StoryEditor

EU želi napraviti svoj internet, potrebno 6 milijardi eura

11. Studeni 2022.
Business, Technology, Internet and network concept. Start-up funding crowdfunding investment venture capital. Entrepreneurship venture, startupifoto Shutterstock

Početkom godine je Europska komisija najavila inicijativu za izgradnju i upravljanje svojim satelitskim internetskim sustavom, a zastupnici EU parlamenta će vjeruje se već idući tjedna postići dogovor o novom satelitskom internetskom sustavu vrijednom 6 milijardi eura, navode iz Reutersa pozivajući se na izvore u Europskoj uniji.

Ideja iz vlastitog interneta je da se smanji ovisnost o stranim tvrtkama u digitalnoj ekonomiji. Također, iz EU-a smatraju kako će im vlastiti satelitski internet omogućiti da drže korak i u vojnim tehnologijama u svemiru u što Kina i Rusija u zadnje vrijeme ulažu značajna sredstva.

Dodatno, smatra se kako bi posjedovanje vlastitog satelitskog internetskog sustava moglo pomoći EU da ubrza uvođenje širokopojasnog interneta u Europi, a kako bi takav Internet bio dostupan i u Africi EU bi mogla ponuditi tamošnjim zemljama alternativu kineskim uslugama, koje trenutno dominiraju tim kontinentom. U Uniji smatraju kako bi se na taj način moglo afričkom kontinentu ponuditi zamjensku uslugu u slučaju većih prekida rada ili katastrofa te tako osigurati dostupnost interneta na mjestima koja ne pokrivaju zemaljski pružatelji usluga.

Dužnosnici iz zemalja EU-a i zakonodavci EU-a sastat će se 17. studenog na kojem će se dogovoriti konačni detalji, prije svega potegnuti će se pitanje financiranja cijelog sustava. Komisija je tu uskočila s idejom da se preusmjeri 2,4 milijarde eura iz raznih programa EU te da se iskoristiti nepotrošen novac iz drugih projekata EU, dok se očekuje da će privatni sektor izdvojiti preostalih 3,6 milijardi eura.

Ako postignu dogovor, EU bi trebala izgraditi i lansirati oko 170 satelita koji bi boravili u niskoj orbiti. 

08. lipanj 2024 08:42