Tehno
StoryEditor

Fokus ovogodišnjeg Infobip Shifta na povezivanju developera s telekomima

16. Rujan 2024.
Infobip Shift 2024foto Lider

Već četvrtu godinu za redom developerska konferencija Infobip Shift okupila je u Zadru oko četiri tisuće posjetitelja, uglavnom ICT stručnjaka i profesionalaca iz Hrvatske, ali i 30-ak drugih zemalja. Ove je godine na pozornici u sportskom centru Višnjik između ostaloga predstavljena vožnja automobila na daljinu, točnije, upravljanje vozilom u Finskoj iz Zadra, zahvaljujući mogućnostima 5G mreže, dok je provider usluge bila Nokia.

Vožnju na daljinu predstavili su Matija Ražem, voditelj Infobipova biznisa s telekomima, i Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehnologiju i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma. Način je to da se programerima, kojima je ova konferencija i namijenjena, približe mogućnosti suradnje s telekomima.

– Ideja je da otvorimo telekom mreže kroz API-jeve kako bi developeri, ili bilo tko drugi, mogli koristiti razne značajke te mreže. Prije su telekom mreže bile jako komplicirane i kompleksne, nitko nije imao pristup njima, a sada će se otvoriti i tko god želi može te značajke koristiti. To su, na primjer, vožnja na daljinu ili prijenos nekog velikog koncerta uživo – kaže Ražem.

Napominje i da je tu tehnologiju moguće prebaciti i na dronove, koji bi se tako mogli kontrolirati na puno većim udaljenostima nego što je to slučaj sada. Drugi primjeri su, recimo, upravljanje manjim brodovima na daljinu ili povećanje kvalitete mreže na velikim događanjima poput koncerata.

– Da vas netko pita da uz kartu koncerta platite još jedan euro kako biste imali osiguranu mrežu i mogli u stvarnom vremenu objavljivati sadržaj na društvenim mrežama, sigurno biste platili. No bitno je da developeri osmisle nove načine primjene, a mi im samo dajemo alat da to naprave. Zato je ova konferencija ove godine, osim na developere, fokusirana i na telekome – zaključio je Ražem.

image

Infobip Shift 2024

Osim zanimljivih predavanja i panel-rasprava o temama značajnima za ICT industriju, na konferenciji se kroz izložbene prostore predstavljaju brojni hrvatski startupovi i tvrtke poput Earthbounda, Electrocoina i ReversingLabsa.

– Infobip voli okupljati developere iz Hrvatske i svijeta te s njima razmijeniti znanja i razne teme. Smatramo da su ovakve konferencije odlična prilika za to – rekao je Izabel Jelenić, tehnički direktor Infobipa, koji u 70-ak ureda diljem svijeta trenutno zapošljava više od 3400 ljudi.

Nikola Pavešić, direktor Infobipa za developersko iskustvo i startupe, istaknuo je da je ove godine u Zadru više sudionika nego prije, s dalekih tržišta, a u dva dana konferencije predavanja će održati gotovo 120 predavača i stručnjaka iz nekih od najvećih domaćih i stranih kompanija te fondova.

image

Infobip Shift 2024, Sportski centar Višnjik, Zadar

18. rujan 2024 13:41