Tehno
StoryEditor

Google predstavio Bard: Vlastiti AI chatbot kao odgovor ChatGPT-u

06. Veljača 2023.
Googlefoto Shutterstock

Google je u ponedjeljak predstavio Bard, novi chatbot u očitom pokušaju da se natječe s globalnim uspjehom ChatGPT-a.

Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea i matične tvrtke Alphabet, rekao je u postu na blogu da će Bard biti otvoren za ‘pouzdane testere‘ od ponedjeljka, s planovima da bude dostupan javnosti ‘u nadolazećim tjednima‘.

Poput ChatGPT-a, Bard je izgrađen na velikom jezičnom modelu. Ovi su modeli uvježbani na ogromnoj količini podataka na mreži kako bi generirali uvjerljive odgovore na upite korisnika, objavio je Wired.

- Bard nastoji spojiti širinu svjetskog znanja sa snagom, inteligencijom i kreativnošću naših velikih jezičnih modela. Oslanja se na informacije s weba kako bi pružio svježe odgovore visoke kvalitete - napisao je Pichai.

Zanimljivo je da su Googleovi AI modeli nekoliko godina ispred OpenAI-jevog GPT-a, samo što nikada nisu ‘pustili‘ AI sustav u javnost. Međutim, zbog Microsofta koji je uložio u ChatGPT, sada su morali ubrzati taj proces. 

Ako niste znali, ChatGPT se također temelji na Googleovoj Transformer arhitekturi koju su predstavili prije gotovo šest godina. Cijeli Googleov sustav radi na algoritmu, dakle, poprilično je sposoban javnosti ponuditi puno napredniju verziju ChatGPT-a. 

Tvrtka se trenutno sprema izdati čak tri vrhunska jezična modela koji su dio veće kolekcije najsuvremenijih AI tehnologija koje Google stvara u raznim područjima, kao što su generatori koda i slika. Model Sparrow, koji je usporediv s ChatGPT-jem, jedan je od najznačajnijih. 

Naime, Sparrow je podešen da radi bolje od ChatGPT-a sa čak 170 milijardi parametara, a započet je sa samo 70 milijardi parametara. Ta se brojka povećala zbog Googleovih metoda učenja, koje su omogućile Sparrowu da pruži dokaze za svoje odgovore kada korisnici postavljaju pitanja. 

Podsjećamo, Sparrow je proizvod DeepMinda, jedne od Alphabetovih podružnica. S inovacijama kao što su AlphaGo i AlphaTensor, DeepMind je bio na čelu istraživanja umjetne inteligencije više od deset godina.

Uzbudljivi AI projekti na kojima DeepMind radi uključuju Sparrowa, ali tu je i Lambda, koja je nazvana ‘Googleovim najsuvremenijim chatbotom‘. Google još nije potvrdio da je Lambda spremna, ali njene napredne sposobnosti dokazuje činjenica da je uspjela uvjeriti stručnjaka za umjetnu inteligenciju da ima osjećaje. 

Što nas sve čeka u uzbudljivom svijetu umjetne inteligencije, to nam je tek za otkriti! 

26. travanj 2024 23:33