Tehno
StoryEditor

I vaša će toplina kad-tad puniti mobitele

10. Travanj 2022.

Bateriju pametnog telefona uskoro bismo mogli puniti vlastitim tijelom, ostvare li se planovi istraživača koji inoviraju termoelektriku, područje koje nastoji toplinu pretvoriti u električnu energiju. Doduše, za punjenje neće biti dovoljni puki dodiri po mobitelu, nego su istraživači zamislili posebne organske termoelektrične uređaje.

Istraživači iz Instituta za primijenjenu fiziku na Tehnološkom sveučilištu Dresden u časopisu Science Advances nedavno su objavili kako su uspjeli pokazati da 'modulacijski doping omogućuje postizanje superiorne učinkovitosti dopinga čak i za visoke gustoće dopinga, kad konvencionalni doping u rasutom stanju ulazi u rezervni režim'. Učinkovit doping (u proizvodnji poluvodiča doping je namjerno unošenje nečistoća u intrinzični poluvodič kako bi se promijenila njegova svojstva), naveli su, ključan je za performanse termoelektričnog uređaja.

Suautori istraživanja uvjereni su da njihov rad utire nov put do fleksibilnih termoelektričnih uređaja koji bi omogućili izravno i elegantno generiranje električne energije iz topline. Vjeruju da će potaknuti druge inovatore da razvijaju organsku termoelektriku visokih performansi – naravno, primjenom njihova 'pristupa modulacijskom dopingu'. Dosad su to, bit će, pokušavali, pogrešnim metodama.

26. travanj 2024 23:57