Tehno
StoryEditor

Indeks digitalne kvalitete života: Europa ispred svih, Hrvatska sve bolja

21. Prosinac 2023.
digitalno blagostanjefoto Shutterstock

SurfShark je objavio svoj godišnji indeks digitalne kvalitete života za 2023. godinu koji pokazuje da je u Europi digitalno blagostanje malo veće nego li u ostatku svijeta. SurfShark je države ocjenjivao prema pet ključnih elemenata. To su dostupnost i kvaliteta interneta, izgrađena infrastruktura, sigurnosti i razvijenosti e-uprave.

Prosječna osoba provede blizu sedam sati svaki dan gledajući u ekran, bilo za posao, zabavu ili komunikaciju, naglašavajući koliko je ljudski život postao digitalan. I kao što se fizičko blagostanje razlikuje od mjesta do mjesta, tako se razlikuje i digitalno blagostanje.

Prema SurfSharkovom Indeksu digitalne kvalitete života neke zemlje bolje od drugih svojim građanima omogućuju dostupan i pristupačan Internet te ostale digitalne usluge, što u konačnici dovodi do boljeg digitalnog blagostanja.

SurfShark je i ove godine rangirao 121 zemlju (što iznosi 92 posto svjetske populacije) prema pet ključnih metrika:

Dostupnost interneta: Koliko dugo ljudi moraju raditi da bi si priuštili stabilnu internetsku vezu? Pristupačniji internet pozitivno utječe na digitalnu dobrobit.

Kvaliteta interneta: Koliko je brza i stabilna internetska veza? Brz i stabilan internet pomaže komunikaciji, radnoj učinkovitosti i konzumaciji kvalitetnog sadržaja.

E-infrastruktura: Koliko je postojeća elektronička infrastruktura razvijena i uključiva, dopuštajući korištenje interneta za različite aktivnosti.

E-sigurnost: Sposobnost suzbijanja cyber kriminala i zaštite privatnosti na internetu.

E-uprava: Digitalizacija državnih usluga, smanjenje birokracije i korupcije te povećanje transparentnosti.

image

Digitalno blagostanje

foto Visualcapitalist

Europa ispred svih 

SurfSharkov izvještaj za ovu godinu pokazuje kako Europa prednjači u digitalnoj kvaliteti života jer prvih devet mjesta na ljestvici digitalnog blagostanja opet zauzimaju baš europske zemlje. Predvodi ih Francuska koja je prva na ljestvici pristupačnosti Interneta, peta po kvaliteti i među 20 najboljih po elektroničkoj infrastrukturi, sigurnosti i vladi.

Singapur, na 10. mjestu, najviše je rangirana neeuropska zemlja na indeksu digitalnog blagostanja, a slijedi ga Japan na 16. mjestu. Prošlogodišnja zemlja s najboljim rezultatima, Izrael je pao na 17. mjesto u ovom izdanju, a SAD i Južna Koreja zaokružuju prvih 20.

Trendovi u digitalnoj kvaliteti života

Iako je istina da bogatije nacije općenito imaju bolju digitalnu dobrobit - zbog novca dostupnog za ulaganje u poboljšanje ključnih metrika - Surfshark je pronašao 22 zemlje koje su premašile očekivanja u svom BDP-u po glavi stanovnika. Njihovi viši rezultati u elektroničkoj sigurnosti, infrastrukturi i vladi poboljšali su njihov ukupni rang digitalne dobrobiti.

Većina ovih nacija je iz Azije i istočne Europe: Filipini, Vijetnam, Ukrajina, Moldavija, Tajland, Srbija i Hrvatska.

image

Digitalno blagostanje - Hrvatska

foto Visualcapitalist

Poboljšanje rezultata e-uprave u najjačoj je korelaciji (0,94) s boljom digitalnom kvalitetom života. S druge strane, dostupnost Interneta pokazala je najnižu korelaciju s ukupnim digitalnim blagostanjem, na 0,67. To naglašava preveliku ulogu u pružanju drugih usluga putem Interneta, za razliku od jednostavnog poboljšanja samog Interneta. Ovo naglašava preveliku ulogu u pružanju drugih usluga putem interneta, za razliku od jednostavnog poboljšanja samog interneta.

image

Surfshark - indeks digitalnog blagostanja

foto Visualcapitalist
26. travanj 2024 05:18