Tehno
StoryEditor

Jedino Elon Musk u jednom danu može izgubiti milijarde i postati republikanac

19. Svibanj 2022.
Elon Musk

Piše: Roko Kalafatić

Baš kao Ikarus koji je letio preblizu Suncu, Elon Musk iz dana u dan strmovito pada zajedno s dionicama njegove kompanije Tesle, čiji je većinski vlasnik. Postoji puno odgovora na pitanje zašto je to tako, ali jedan je vrlo važan, pa čak i pomalo smiješan. Naime, isti onaj Twitter na čiju se kupnju tako ambiciozno i ishitreno odlučio, sada je jedan od glavnih razloga zašto se suočava s velikim gubicima.

Velik udarac za najbogatijeg čovjeka na svijetu 

Ako još niste saznali – Musk je u srijedu izgubio nešto više od 12 milijardi dolara, što znači da su Tesline dionice pale za otprilike 6,8 posto. Izvršni direktor tvrtke Wedbush Securities, Dan Ives je kazao njegov stav o trenutnoj situaciji i moguće razloge nesretnog scenarija za šefa Tesle.

– Pitanje ESG (environmental, social, governance) principa opterećuje dionice u kombinaciji s tržišnim zastojima – poručio je Ives za Financial Times.

Podsjećamo da je svoju srijedu Musk proveo vrijeđajući ESG princip i odgovarajući brojnim korisnicima na Twitteru. Uz to, kao šlag na torti, najavio je i svoju političku tranziciju. Elon Musk je preko noći odlučio da više ne želi biti demokrat – postat će republikanac.

Već i ptice na grani znaju da se od njegovih objava na Twitteru uvijek može očekivati neočekivano, od igranja s kriptovalutama čije su vrijednosti, ako se sjetimo dogecoina, bitcoina i nekoliko drugih, skakale i padale ovisno o njegovim tweetovima pa do njegovih kontroverznih stavova za vrijeme lockdowna u SAD-u.

Tweetovi su došli na naplatu 

Bilo je pitanje kad će Muska ta taktika 'buntovnog twitteraša' koštati, a čini se da su neke objave sad stvarno došle na naplatu. Kad se sve zbroji i oduzme, izgubio je otprilike 49 milijardi dolara otkako je krenuo s osvajanjem Twittera, a Tesla je dotaknula najnižu točku ove godine, što ima veze i s trenutnim stanjem na svjetskom tržištu i opskrbnim lancima.

Nije slučajnost da je jučer osvanuo njegov tweet u kojemu proziva ESG princip. Podsjećamo da je najpoznatiji svjetski proizvođač električnih vozila prethodno izgubio svoje mjesto na ESG ljestvici S&P 500 (standard & poor) indeksa.

Dow Jones indeks ili Dow Jones Industrial Average jedan je od nekoliko indeksa američke elektronske burze koji pokazuje da je Teslin rezultat u pogledu ekoloških, društvenih i upravljačkih standarda ipak ostao 'prilično stabilan' tijekom 2021. godine, ali je pao s obzirom na njegove globalne konkurente.

Musk nikome nije ostao dužan na Twitteru.

– Exxon je ocijenjen među deset najboljih u svijetu za okoliš, društvo i upravljanje (ESG) od strane S&P 500, dok Tesla nije dospjela na listu! ESG je prevara. Oružali su ga lažni ratnici socijalne pravde – Musk je objavio jučer nakon čega su dionice Tesle zaronile za 6,8 posto.

Isplati li se šefu Tesle i dalje igrati s Twitterom i pritom gubiti novac, to ćemo tek vidjeti.

25. travanj 2024 20:27