Tehno
StoryEditor

Još malo strpljenja do bežičnog prijenosa struje na velike udaljenosti

06. Studeni 2022.
foto Emrod

Prije više od 130 godina Nikola Tesla počeo je sanjati o bežičnoj energiji dok je radio na svom transformatorskom krugu ‘Teslina zavojnica‘, koji je generirao izmjeničnu struju. Vjerovao je da će kabeli i žice po stupovima i dalekovodima postati nepotrebni, a električna energija na željena odredišta stizati nesmetano.

Nedosanjanu Teslinu ideju u posljednje četiri godine uporno pokušava ostvariti novozelandski startup Emrod, a sudeći prema objavama, posve mu dobro ide. Emrodova deseteročlana ekipa udružila se s tvrtkom Powerco, drugim najvećim opskrbljivačem električne energije na Novom Zelandu.

Razvili su još prije nekog vremena prototip sustava kojim se energija prenosi putem elektromagnetskih valova na velike udaljenosti pomoću Emrodove tehnologije formiranja snopa, metamaterijala i ispravljačke antene, a sada je testiraju.

U intervjuu za EE Times Greg Kushnir, izvršni direktor Emroda, objasnio je kako njegov bežični sustav radi pretvaranjem električne energije u mikrovalnu energiju, koja se zatim oblikuje u kolimiranu zraku i šalje izravno kroz zrak od odašiljačke antene do prijamne. Kada dođe do prijamne antene, elektromagnetska energija pretvara se opet u električnu energiju koju potrošači mogu upotrijebiti.

Prema njegovim riječima, ta se tehnologija može nadograditi za bežični prijenos kilovata električne energije na vrlo velike udaljenosti. Svoj prototip upravo testiraju na prostoru od gotovo četrdeset metara.

23. travanj 2024 08:32