Tehno
StoryEditor

Kanađani počinju rudariti po dnu Tihog oceana

18. Rujan 2022.

Ujedinjeni narodi, tj. njihova Međunarodna agencija za morsko dno (ISA) dala je svojoj podružnici Nauru Ocean Resources Inc.-u (NORI) zeleno svjetlo za prikupljanje 3600 tona polimetalnih nodula s dna Tihog oceana, s početkom kasnije u rujnu.

Ova naizgled benigna vijest koju je objavila kanadska tvrtka Metals Company (TMC) zaprepastila je protivnike dubinskog rudarenja, koji su dugo pozivali na moratorij na tu kontroverznu praksu. Polimetalni noduli su stjenovite stijene na dnu oceana sastavljene, među ostalim, od hidroksida željeza i mangana, a TMC je upravo dobio dopuštenje da ih iskapa.

Arlo Hemphill, voditelj projekta Greenpeacea USA za dubokomorsko rudarenje, ubrzo je za portal EcoWatch izjavio da je to prijetnja oceanu, domu više od 90 posto života na Zemlji. Ocean je nazvao jednim od naših najvećih saveznika u borbi protiv klimatskih promjena, a najavu proglasio zabrinjavajućim razvojem događaja koji nas još više približava pokretanju industrije komercijalnoga dubokomorskog rudarenja.

Dubokomorsko rudarenje izraz je za uklanjanje mineralnih naslaga s oceanskog dna ispod 200 metara, prema Međunarodnoj uniji za očuvanje prirode (IUCN). Zagovornici te prakse dno dubokih oceana vide kao potencijalni izvor važnih metala poput bakra, nikla, aluminija, mangana, cinka, litija i kobalta, koji se upotrebljavaju u mobitelima, ali i tehnologiji obnovljive energije poput vjetroturbina, baterija za električna vozila i solarnih panela.

19. travanj 2024 12:13