Tehno
StoryEditor

Kina pripremila fond za proizvodnju čipova zbog rasta konkurencije na zapadu

10. Ožujak 2024.

Kina je u procesu prikupljanja više od 27 milijardi dolara za svoj najveći fond proizvodnje čipova do sada, kako doznaje Bloomberg. Povod je sve veći rast američke konkurencije stoga nastoje ubrzati razvoj svoje tehnologije kako bi spriječili sve brži rast američke kampanje.

Rat čipova između SAD-a i Kine traje već neko vrijeme, te se sve učestalije natječu oko vlasništva i proizvodnje poluvodiča. SAD nastoji pokrenuti vlastitu proizvodnju, koristeći se sankcijama koje bi usporile kineske napore za samostalnošću i prevlasti na tržištu. Jedan od takvih je i CHIPS i Science akt, potpisan u kolovozu 2022. kojim se nastoji pojačati američka, domaća proizvodnja čipova, sa dodijeljenih 52,7 milijardu dolara koji će se raspoređivati tijekom pet godina da bi se razvila domaća proizvodnja poluvodiča.

Industrija poluvodiča vodeća je snaga iza tehnoloških postignuća kao što su umjetna inteligencija, električna vozila i automatizacija tvornica stoga igra ključnu ulogu u nacionalnoj ekonomiji i sigurnosti. 25 posto potražnje za poluvodičima dolazi upravo iz Amerike dok im je kapacitet proizvodnje poluvodiča svega 12 posto. To je otvorilo prostora nagađanjima i brizi oko nacionalne sigurnosti zbog kineskih napora da dobe značajnu prednost u ovoj industriji.

Kao dio CHIPS akta, kompanije poluvodiča dobit će 25 posto kredita investicijskog poreza za investiranje u proizvodnju poluvodiča ili za specijaliziranu alatnu opremu. Usprkos svim ovim odlukama, akt se suočio sa izazovima u njihovom realiziranju. U ožujku, Odjel trgovine predstavio je uvjete za kompanije gdje traže dodatnih 150 milijuna dolara za financiranje. Ovi zahtjevi mogli bi proizvodnju poluvodiča u SAD-u učiniti veoma zahtjevnom, s tvrtkama koje rade na tome da ostanu ispod praga od 150 milijuna dolara.

Bivši predsjednik i direktor tvrtke TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), koja proizvodi 90 posto od svjetski najnaprednijih procesorskih čipova, procjenjuje da bi tvrtku koštalo više od 50 posto da stvore čipove u SAD-u nego na Tajvanu zbog razlike u plaćanju radnika i drugačijim radničkim normama.

TSMC žuri se uspostaviti svoje pogone izvan Tajvana zbog potencijalnih problema prilikom nabavke i distribucije koji bi mogli nastati zbog rastućih geopolitičkih tenzija. CHIPS akt nije jedini američki pothvat protiv Kine. 2017. SAD je pojačao kontrolu izvoza materijala za napredne poluvodiče. Takve restrikcije ograničile su mogućnost Kine da stekne i proizvede napredne čipove, sa naglaskom na predmete ili tehnologije koji se koriste za superračunalstvo i AI ispitivanje.

27. travanj 2024 10:39