Tehno
StoryEditor

Mala škola upravljanja dronom: Na što sve treba pripaziti prilikom dizanja u zrak

03. Kolovoz 2022.

Piše: Lucija Barišić

Uporaba bespilotnih letjelica, odnosno dronova, sve je češća. Osim što mogu biti vrlo korisni u različitim djelatnostima, na nabavku dronova odlučuju se i obični građani budući da se ovom atraktivnom stvarčicom mogu napraviti fantastične fotografije i snimke. Međutim, da bi koristili dron, potrebno se pridržavati određenih uputa.

Odabir proizvođača

Naravno, postoji mnogo proizvođača dronova. Na hrvatskom tržištu poznate marke proizvođača dronova su Yuneec, Autel i DJI, koji je trenutno najpopularniji proizvođač. Cijene se kreću između dvije i pol tisuće kuna na više, a odabir modela drona prilagodite vlastitim potrebama i preferencijama.

Osnove upravljanja dronom

Nakon što ste se izabrali proizvođača dronova i kupili ga, vrijeme je da naučite upravljati njime. Iako djeluje kao igračka, vrlo je važno znati upravljati jer nepažljivo upravljanje može dovesti do negativnih posljedica. Prije svega, važno je da upravljanje dronom vježbate na velikom otvorenom prostoru na kojem letjelica ne predstavlja opasnost za druge ljude i objekte. Također, uvjerite se da ste dovoljno udaljeni od drona kako se ne biste ozlijedili.

Za polijetanje lagano gurnite lijevi štapić prema naprijed, a kako biste dron održavali u zraku, zadržite pritisak. Za spuštanje drona, lijevi štapić polako povlačite prema nazad, no imajte na umu da, kada se dron nađe na visini od otprilike pet centimetara od tla, isti štapić povucite do kraja te ćete tako prizemljiti letjelicu.

Za kretanje prema naprijed i nazad koristite desni štapić koji potežete prema naprijed ili nazad, a za usmjeravanje drona u lijevu i desnu stranu, isti štapić pomaknete lijevo ili desno.

Pazite na regulativu

Kako je navedeno na stranici e-Građani, dronovi se mogu koristiti za rekreaciju i sport te za potrebe letačkih operacija. Da biste dron koristili za rekreaciju, važno je prije svega naglasiti da je dron tada moguće podići isključivo u nenaseljenim područjima, no morate ishoditi odobrenje Hrvatske kontrole zračnog prometa.

Također trebate dobiti dozvolu za uporabu radio frekvencijskog spektra, a ako vaša letjelica teži 20 ili više kilograma, trebate ugovoriti policu osiguranja za dron. Ukoliko je težina vašeg drona veća od pet kilograma, na dronu trebate imati identifikacijsku negorivu pločicu s identifikacijskom oznakom i vašim podacima.

Druga svrha korištenja dronova su letačke operacije koje, između ostalog, obuhvaćaju snimanje i oglašavanje. Dron u svrhu letačkih operacija možete koristiti u udaljenosti od najmanje tri kilometra od aerodroma te prilazne ili odlazne ravnine aerodroma.

Također, trebate podnijeti prijavu Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo u evidenciju operatora sustava bespilotnih letjelica i trebate dobiti odobrenje za izvođenje letačkih operacija u kategoriji C2. Svakako je važna napomena da se dronom u oba slučaja smije letjeti isključivo danju, a opširnije informacije možete pronaći na stranicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

24. travanj 2024 18:24