Tehno
StoryEditor

Mariya Gabriel: Otvorenje Europskog centra za algoritamsku transparentnost podiže svijest o dezinformiranju

19. Travanj 2023.
Mariya Gabriel
Mariya Gabriel, europska povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade komentirala je što predstavlja Europski centr za algoritamsku transparentnost

Digitalne tehnologije mijenjaju naše živote do minute. Neke aplikacije narušavaju naš rad, potrošnju i međusobno povezivanje. U većini slučajeva proizvodi i alati kojima se koristimo oslanjaju se na sofisticirane i složene sustave koje većina nas ne razumije. Raširena upotreba sustava utemeljenih na netransparentnim tehnologijama može stvoriti očite rizike za naša društva. A rizik će postati ovisan o onome što se obično naziva ‘crnim kutijama‘: algoritamskim sustavima.

Iako ‘crne kutije‘ mogu jednostavno filtrirati složene informacije, često nam mogu dati iskrivljenu viziju stvarnosti, posebno kad je riječ o informacijama, djelomičnim i pristranim vijestima u društvenim medijima ili vijestima. Ranjive skupine kao što su djeca na taj način mogu biti izložene štetnom sadržaju, dok se, primjerice, potrošačima tako može nuditi krivotvorena roba na internetskim tržištima.

Nedostatak digitalnih vještina i pismenosti, nedostatak odgovarajućih okvira za upravljanje rizicima i mali broj dostupnih alata za prepoznavanje dezinformacija neke od tih rizika čine još složenijima.

Digitalne platforme, posebno one koje ovise o milijunima korisnika, više ne mogu tvrditi da su one samo posrednici za sadržaj koji smještaju na svoje poslužitelje. Sadržajem predloženom građanima zapravo upravljaju „crne kutije” koje upravo oni razvijaju.

Vrijeme je za otvaranje tih ‘crnih kutija‘ i otkrivanje njihova sadržaja. Vrijeme je da digitalne platforme preuzmu svoju društvenu odgovornost i u skladu s time i djeluju. Novim Aktom o digitalnim uslugama nastoji se uvesti transparentnost u takve crne kutije, a osnivanje Europskog centra za algoritamsku transparentnost važan je smjer za postizanje upravo tog cilja.

Europski centar za algoritamsku transparentnost obuhvatit će tim visokokvalificiranih stručnjaka za podatkovne znanosti, umjetnu inteligenciju i algoritamske sustave, a koji će raditi na aktualizaciji ambicija Europske unije da sve ono što je nezakonito izvan interneta bude nezakonito i na internetu, kao i na tome da velike platforme i tražilice ispunjavaju svoje odgovornosti prema društvu u cjelini.

Eksperti će na tome raditi istražujući načine na koje se algoritamski sustavi ponašaju, koje rizike donose i kako ih se sve može vrednovati. Ovo će znanje primijeniti u praksi kako bi poduprli ulogu Komisije kao regulatora. Pomoći će u otvaranju tih ‘crnih kutija‘.

Osim toga, cilj je Europskog centra za algoritamsku transparentnost da postane središte dinamične zajednice istraživača i stručnjaka koji će pomoći približiti javnosti te sustave koji pokreću najpopularnije digitalne usluge.

Europski centar za algoritamsku transparentnost otvoren je u Sevilli 18. travnja 2023. – a otvorenje Centra bilo je povod za početak mobiliziranja i aktivacije ove široke zajednice. Radi zaštite djece uvodimo i nova pravila i alate, počevši od podizanja svijesti o dezinformacijama i drugim internetskim prijetnjama kroz inicijative kao što je Akcijski plan za digitalno obrazovanje. I Europski centar za algoritamsku transparentnost dio je tih napora.

Pristup Europske unije temelji se na našem uvjerenju da tehnološki napredak nikada ne bi smio ići nauštrb naših demokratskih vrijednosti. Mogućnosti koje su nam na raspolaganju u digitalnom dobu moraju biti dostupne i razumljive svima. 

Zahvaljujući ovoj viziji i alatima koja razvijamo, Europska unija izvrsno je pozicionirana da postane globalni lider u digitalnom dobu – kako bi izgradila otporniju i uključiviju digitalnu budućnost za sve.

24. travanj 2024 23:36