Tehno
StoryEditor

Mark Zuckerberg prodao dionice Mete prvi put u dvije godine

05. Prosinac 2023.
Meta, dionice

Mark Zuckerberg prodao je dionice vlastite tvrtke Meta Platforms u vrijednosti od oko 190 milijuna dolara u studenom, što je njegova prva prodaja od 2021. godine.  U podnescima Komisiji za vrijednosne papire i burzu prodano je više od 500.000 dionica.

Dionice Mete doživjele su krah 2022., ali su praktički izbrisale te gubitke nakon porasta od 166 posto. Kao rezultat toga, Zuckerberg je ponovno zauzeo mjesto među prvih 10 na Bloombergovom indeksu milijardera. Točnije, zauzeo je deveto mjesto na indeksu bogatstva s procijenjenim bogatstvom od 116 milijardi dolara. Meta je jedna od takozvanih ‘sedmoro veličanstvenih‘ dionica zajedno s dionicama poput Tesle i Nvidije, koje su zaslužne za lavovski udio u dobitku S&P 500 ove godine.

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan zavjetovali su se da će za života donirati 99 posto svojih dionica Mete u dobrotvorne svrhe. Zuckerberg je prvi put potpisao Giving Pledge, filantropsku obvezu koju su predvodili Warren Buffett i Bill Gates, 2010. godine.

Nije jedini

Drugi visokoprofilirani direktori tehnoloških kompanija ove su godine izvršili značajne dioničke transakcije. Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook prodao je 13 posto svog udjela u proizvođaču iPhonea za oko 42 milijuna dolara u listopadu, što je označilo njegovu najveću prodaju dionica u više od dvije godine. U međuvremenu, osnivač Amazona Jeff Bezos kupio je jednu dionicu diva e-trgovine u svibnju — što je bila njegova prva kupnja u više od dva desetljeća.

27. travanj 2024 10:02