Tehno
StoryEditor

Meta planira virtualne ‘Zuck bucks‘ za korisnike Facebooka i Instagrama

08. Travanj 2022.
meta dolari

Meta i Mark Zuckenberg  najavljuju niz novih virtualnih proizvoda a jedan od njih su i virtualne kovanice ili tokeni koji se neslužbeno nazivaju 'Zuck bucks', a koji bi trebali služiti korisnicima Facebooka i Instagrama kao sredstvo plaćanja, no neće se temeljeti na blockchainu što je danas uobičajno kada se priča o digitalnim i virtualnim tokenima.

Facebook, t. Meta je već pokušavala stvorti svoju kriptovalutu ali je Libra a potom i Diem neslavno propao, pa malo čudi da se Zuckenberg ponovno okrenuo digitalnim valutama.  Čini se da Meta sada istražuje načine za daljnju monetizaciju svoje korisničke baze, navodi Financial Times, koji je prvi objavio priču.

Proizvodi koji se promatraju uključuju 'društvene žetone' ili 'žetone reputacije', koje korisnici mogu koristiti kao nagrade. Također razmišlja se i o  'creator coinsu', koje bi mogli koristiti influenceri na Instagramu.

Poput Amazonovog Twitcha, TikTok koristi sustav za napojnice s tokenima koje korisnici mogu poklanjati omiljenim kreatorima, dok isti kreatori mogu te tokene koristiti kako bi promovirali svoj kanal. Čini se da je na istom putu i Meta sa 'Zuck buckom'.

Osim pokušaja stvaranja kriptovalute, Facebook je još 2009. pokušao krenuti svijetom virtualnih financija kada je pokrenuo Facebook Credit, kako bi se olakšala kupnja putem aplikacije u tada vrlo popularnim igrama kao što je bila Zynga's FarmVille. Iako je bio uspješan, zatvoren je četiri godine kasnije nakon što je Facebookov međunarodni rast doveo do skupih konverzija stranih valuta.

Iz Mete se također čuju nagađanja kako će se Meta ubaciti i u svijet NFT-ova kojima če omogućiti integraciju u Instagram i Facebook.

18. travanj 2024 13:13