Tehno
StoryEditor

Meta potrošila rekordnih 27 milijuna dolara na Zuckerbergovu sigurnost i putovanja privatnim avionom

12. Travanj 2022.
Mark Zuckerberg

Sigurnosni protokoli osnivača Facebooka Marka Zuckerberga i njegove obitelji skup su posao. Tehnološka tvrtka Meta potrošila je tijekom 2021. godine 26,8 milijuna dolara na sigurnost i putovanja privatnim avionom njezinog izvršnog direktora Zuckerberga i njegove obitelj, navodi se u priopćenju tvrtke Komisiji za vrijednosne papire (SEC).

To je rekordna potrošnja u odnosu na 2020. godinu kada je tvrtka u te svrhe potrošila 25 milijuna dolara, dok je 2019. godine taj broj iznosio 23 milijuna dolara.

Više od 15,1 milijun dolara otišlo je na Zuckerbergovu osobnu sigurnost, uz dodatak od 10 milijuna dolara prije oporezivanja za sigurnost njega i njegove obitelj. Na njegova putovanja privatnim avionom u 2021. Meta je potrošila više od 1,6 milijuna dolara, što je čak malo manje u odnosu na posljednjih nekoliko godina – 1,8 milijuna dolara 2020. i 2,9 milijuna dolara u 2019. godine.

Danonoćna zaštita

U priopćenju Meta veće troškove pripisuje redovitim osobnim putovanjima, protokolima vezanim uz Covid-19, ali i povećanju tržišne cijene sigurnosnog osoblja. Iako ne pišu detalji o tome što sve točno Zuckerbergov sigurnosni aranžman uključuje, novinar Business Insidera Rob Price izvijestio je 2019. da je Zuckerberg imao tjelohraniteljsku zaštitu od 0 do 24, sedam dana u tjednu, kao i ured sa staklom otpornim na metke i gumbom za paniku (što god to bilo).

Metina (tada Facebookova) sigurnosna vojska od 6000 ljudi štitila je desetke tisuće zaposlenika diljem svijeta. Izazovi s kojima su se suočavali tada, a koji u međuvremenu nisu nestali, uključuju stalkere, krađu prototipova, strah od postavljanja bombi pod automobile, nasilja i špijunaže.

Nije u potpunosti moguće procijeniti troši li Meta na Zuckerbergovu sigurnost više od ostalih tehnoloških milijardera jer neki, uključujući i izvršnog direktora Tesle Elona Muska, ne otkrivaju javno svoje sigurnosne troškove. No, sudeći prema Amazonovim javno dostupnim informacijama, prošle je godine na sigurnosne troškove osnivača Jeffa Bezosa potrošeno 1,6 milijuna dolara, što se u odnosu na Zuckerberga čini sićušnim iznosom.

'Sinonim' za Metu

Zuckerbergovi korporativni troškovi na sigurnost udvostručili su se nakon skandala Cambridge Analytica. Kako navode u priopćenju, a prenosi Bloomberg, usred povećane medijske, zakonodavne i regulatorne pozornosti, Zuckerberg je 'sinonim' za Metu.

– Negativan osjećaj u vezi s našom tvrtkom izravno je povezan s gospodinom Zuckerbergom i često se prenosi na njega – navode u priopćenju.

Naime, Meta je prošle godine bila pod povećalom zbog skandala s objavljivanjem internih dokumenata zviždačice Frances Haugen, koji sugeriraju da Facebook, između ostaloga, daje prednost profitu u odnosu na moderiranje sadržaja.

Osim za Marka, Meta također plaća sigurnost i za druge najviše čelnike, uključujući gotovo devet milijuna dolara za zaštitu glavne operativne direktorice Sheryl Sandberg. No, to ne uključuje 2,3 milijuna dolara za njezino korištenje privatnih aviona za osobna putovanja. A Zuckerbergova osoba putovanja avionom u njegovom vlasništvu, kojim upravlja čarter tvrtka, od 2022. također će pokrivati Meta.

Sigurnost milijardera u brojkama
  • Mark Zuckerberg (Meta) – 25,2 milijuna dolara
  • Sheryl Sandberg (Meta) – 9 milijuna dolara
  • Sundar Pichai (Google) – 4,3 milijuna dolara
  • Evan Spiegel (Snap) – 2,3 milijuna dolara
  • Larry Ellison (Oracle) – 2,2 milijuna dolara
  • Jeff Bezos (Amazon) – 1,6 milijuna dolara
  • Warren Buffett (Berkshire) – 273.200 dolara
  • Parag Agrawal (Twitter) – 63.800 dolara

 

Izvor: Bloomberg

26. travanj 2024 13:12