Tehno
StoryEditor

Musk pokreće svoju AI platformu naziva ‘TruthGPT‘

18. Travanj 2023.
Elon Musk, TruthGPT

Sveprisutni Elon Musk je najavio  kako pokreće platformu umjetne inteligencije naziva ‘TruthGPT‘ kako bi stvorio konkurenciju Microsoftu i Googleu u tom području. Također si je dao oduška pa je kritizirao svoju, zapravo bivšu tvrtku OpenAI (Musk je jedan od suosnivača) koja je danas u partnerstvu s Microsoftom i koja stoji iza ChatGPT-a da ‘trenira AI da laže‘ te da je OpenAI sada postao ‘zatvoreni izvor i profitna organizacija usko povezana s Microsoftom‘.

No, nije se tu zaustavio. Na metu mu se našao i Larry Page, suosnivač Googlea kojemu je spočitnuo da ne shvaća ozbiljno pitanja vezana uz sigurnost umjetne inteligencije.

- Pokrenut ću nešto što ću nazvati ‘TruthGPT‘, odnosno umjetnu inteligenciju koja pokušava u najvećoj mogućoj mjeri tragati za istinom i razumjeti prirodu svemira – rekao je Musk u intervjuu s novinarom Fox Newsa Tuckerom Carlsonom.

- Mislim da bi to mogao biti najbolji put prema sigurnosti - u smislu da umjetna inteligencija kojoj je stalo do razumijevanja svemira vjerojatno neće uništiti ljude jer smo mi zanimljiv dio svemira -  dodao je Musk.

Iako je i sam priznao da je s razvojem krenuo prekasno, smatra kako će biti u mogućnosti stvoriti ‘treću opciju‘ koja će konkurirati Googleu i Microsoftu.  A da misli ozbiljno, pokazao je vrbujući istraživače umjetne inteligencije iz Googlea i ostalih AI tvrtki i startupa da mu se priključe u rušenju velikana Microsofta i Googlea. Također, Musk je prošlog mjeseca registrirao tvrtku pod nazivom X.AI Corp, registriranu u Nevadi. Tvrtka je navela Muska kao jedinog direktora, a Jareda Birchalla, glavnog direktora Muskovog obiteljskog ureda, kao tajnika.

Uništenje civilizacije

Ovaj novi potez Muska uslijedio je nakon što je on sa skupinom stručnjaka za umjetnu inteligenciju potpisao pismo namjere u kojem su pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju sustava moćnijih opet OpenAI-ovog GPT-4, argumentirajući da oni potencijalno predstavljaju velik sigurnosni rizik. Musk je ponovio svoja upozorenja o umjetnoj inteligenciji tijekom intervjua s Carlsonom, rekavši da je ‘AI opasnija od, recimo, pogrešnog dizajna zrakoplova ili održavanja proizvodnje ili loše proizvodnje automobila‘ te da ima potencijal ‘uništenja civilizacije‘.

Kao primjer je naveo činjenicu da iznimno razvijena umjetna inteligencija može pisati nevjerojatno dobro te da može imati potencijal za manipuliranje javnim mnijenjem, rekao je čelnik Tesle, SpaceX-a i Twittera.

Musk je inače bio suosnivač OpenAI-a 2015., ali je odstupio iz upravnih tijela 2018. Godinu nakon je rekao da je napustio OpenAI jer se trebao usredotočiti na Teslu i SpaceX te zato što se ‘Tesla natjecala za neke iste ljude kao OpenAI te da se on nije slagao s nekim stvarima koje je tim OpenAI-a želio napraviti‘.

Što se tiče u OpenAI-ja, Microsoft je početkom godine najavio dodatna ulaganja od više milijardi dolara intenzivirajući konkurenciju s konkurentskim Googleom i potičući utrku za privlačenje sredstava za umjetnu inteligenciju u Silicijskoj dolini.

25. travanj 2024 18:40