Tehno
StoryEditor

Najveća protočna baterija na svijetu spojena je na mrežu

09. Listopad 2022.

Na elektroenergetsku mrežu kineskoga grada Daliana potkraj rujna službeno je priključen inventivan novi sustav za pohranu energije – protočna baterija – koja bi ga svaki dan trebala opskrbljivati energijom dovoljnom za do 200.000 stanovnika.

Na cijelom području toga grada živi gotovo 7,5 milijuna stanovnika pa bi taj energetski sustav – anglizirano zvan Dalian Flow Battery Energy Storage Peak-shaving Power Station – trebao poslužiti kao gradska banka energije i pomoći Dalianu u uvođenju obnovljivih izvora energije kao što su vjetar i Sunce.

Za razliku od litij-ionskih baterija koje se upotrebljavaju u pametnim telefonima i električnim automobilima, ta vanadijeva protočna baterija upotrebljava masivne spremnike za skladištenje kemijske energije u obliku tekućih elekrolita. Oni se pak mogu pretvoriti u električnu energiju propuštanjem tekućine kroz posebnu membranu.

Protočne baterije, opisuju njihovi zagovornici, relativno su jeftino rješenje za pohranu energije, a energiju iz obnovljivih izvora mogu skladištiti mjesecima. Zbog toga bi mogli postati još privlačnije investitorima svjesnima da Sunce i vjetar znaju zakazati, kao i da građani troše energiju ovisno i o vremenskim prilikama, pa izazivaju i velike skokove u potražnji.

U takvim bi slučajevima protočne baterije mogle uskočiti i puniti gradove kao kao adut iz rukava. Sličnu ideju u njemačkom gradu Jemgumu u suradnji sa znanstvenicima kani oživjeti tvrtka EWE. Najavila je da bi potkraj 2023. u tamošnjim podzemnim špiljama negdašnjeg rudnika soli trebale proraditi baterije na načelu kemijske reakcije zvane redoks.

27. srpanj 2024 02:08