Tehno
StoryEditor

Deset najvrjednijih esport tvrtki poraslo za 46 posto i vrijede oko 353 milijuna dolara

25. Srpanj 2022.

Piše: Anamarija Mujanović

Prema nedavno objavljenoj Forbesovoj listi, prvih deset najvrjednijih esport tvrtki u svijetu u prosjeku vrijede oko 353 milijuna dolara, što je 46 posto više u odnosu na 2020. godinu. Da je esport, odnosno natjecanja u igranju videoigara, trenutno sve popularniji u svijetu, dokaz je i tvrtka FaZe Clan koja je prošli tjedan izašla na burzu.

Naime, nakon pripojenja SPAC-u u ugovoru procijenjenom na 725 milijuna dolara, započela je svoje trgovanje na burzi. Ipak, prvi dan trgovanja ove kompanije, koju čine 93 profesionalna igrača, a koja se uglavnom bavi esport natjecanjima i kreiranju sadržaja, završio je u padu od gotovo 25 posto.

Izvršni direktor FaZe Clana Lee Trink uvjeren je da je izlazak na burzu bila prava odluka za njegovu tvrtku te je naglasio da su prvi izvorna tvrtka generacije Z koja je izašla na burzu.

Osnovan 2010. godine, FaZe Clan je prvo počeo objavljivati video zapise igranja na YouTubeu, a zatim su rasli kroz članstva i angažman. U lipnju su izvijestili o prihodu iz 2021. godine procijenjenom na otprilike 50 milijuna dolara, a procjenjuje se da će im ove godine prihod biti oko 90 milijuna dolara.

Inače, ovu je tvrtku, s više od 500 milijuna pratitelja na više platformi, Forbes u svibnju ove godine rangirao kao četvrtu najvrjedniju esport tvrtku na svijetu s tadašnjom vrijednošću od preko 400 milijuna dolara. Također, jedan od vlasnika FaZe Clana je i reper Snoop Dogg.

Pet najvrjednijih

Prema podacima iz svibnja ove godine trenutno je najvrjednija tvrtka Team SoloMid, u vlasništvu Andyja Dinha, s procijenjenom vrijednosti od 540 milijuna dolara. Vrijednost ovog esport tima narasla je za 32 posto u odnosu na dvije godine ranije.

Drugo mjesto na listi zauzima 100 Thieves, koja među svoje vlasnike ubraja i neka glazbena imena kao što su Drake, Scooter Braun, ali i milijardera Dana Gilberta. Vrijednost ove tvrtke u posljednje je dvije godine narasla za čak 142 posto, pa sada iznosi 460 milijuna dolara. U rundi financiranja prošlog prosinca ova je esport tvrtka prikupila 60 milijuna dolara, a očekuju rast zbog lansiranja različitih proizvoda dostupnih obožavateljima na njihovoj internetskoj stranici.

Nizozemski Team Liquid nalazi se na trećem mjestu s procijenjenom vrijednošću od 440 milijuna dolara, a na četvrtom je mjestu već opisani FaZe Clan.

Listu od prvih pet zatvara Cloud9 s vrijednošću od 380 milijuna dolara koji se 2019. godine pak nalazio na vrhu liste, dok se godinu kasnije našao na drugom mjestu iza TSM-a, a sada se vidi značajan pad.

Esport sektor je od pandemije procvjetao te se iz dana u dan razvija, a samim time raste i interes za ulaganje u ovu branšu. Najveći postotak publike ovakvih događaja, čak 80 posto, prema podacima glavnog aktera ove priče FaZe Clana čine osobe između 13 i 34 godine. Dakle, najviše pripadnika generacije Z.

– Generacija Z se ne bavi brendovima vaših roditelja, nego želi povezanost, a tu dolazimo mi i ono što znamo jest kako doprijeti do ove publike – rekao je Trink.

Forbesovih top 10 najvrjednijih esport tvrtki i njihova vrijednost:

  1. Team SoloMid – 540 milijuna dolara
  2. 100 Thieves – 460 milijuna dolara 
  3. Team Liquid – 440 milijuna dolara
  4. FaZe Clan – 400 milijuna dolara
  5. Cloud9 – 380 milijuna dolara
  6. G2 Esports – 340 milijuna dolara 
  7. Fnatic – 260 milijuna dolara 
  8. Gen G – 250 milijuna dolara 
  9. NRG Esports – 240 milijuna dolara 
  10. T1 Esports – 220 milijuna dolara
27. travanj 2024 00:38