Tehno
StoryEditor

Nakon Mete i Googlea, EU se s kaznama prvi put obrušila na Apple i TikTok

19. Veljača 2024.

Mnogo smo već čuli o novčanim iznosima kojima europski regulatori zbog nepoštene tržišne utakmice nerijetko kažnjavaju Big Tech kompanije poput Mete i Alphabeta (krovne kompanije Googlea). No sada je po prvi put na meti europskih regulatora i američki div Apple kojemu prijeti kazna od čak 500 milijuna eura te kineski ByteDace koji stoji iza megapopularne društvene mreže TikTok.

Apple davao prednost Apple Musicu

Naime, kako je prvi još jučer izvijestio Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore, Europska unija će prvi put Appleu nametnuti kaznu zbog kršenja zakona EU o tržišnom natjecanju. Apple je navodno koristio vlastitu platformu App Store za davanje prednosti svom streaming servisu Apple Music nauštrb drugih sličnih servisa konkurentnim kompanija, kao što je, primjerice, Spotify, koji je zbog toga i podnio pritužbu EU 2019. godine. Još je prošle godine Europska komisija pokrenula antimonopolsku istragu i optužila Apple za narušavanje tržišnog natjecanja kroz pravila App Storea kojima se korisnike ne informira o drugim opcijama streaming servisa.

EU tako smatra da Apple nezakonito iskorištava svoju moćnu tržišnu poziciju, a očekuje se da će kazna biti objavljena početkom sljedećeg mjeseca. Iako je ovo prva kazna EU-a, Apple je 2020. godine kaznila Francuska, i to s 372 milijuna eura, također zbog povrede tržišnog natjecanja.

Ova vijest dolazi u trenutku kada se Big Tech kompanije nastoje u potpunosti uskladiti s pravilima Akta o digitalnim uslugama, koji se odnedavno počeo primjenivati na svim internetskim platformama u EU. U nastojanju da umiri EU, Apple je prošli mjesec najavio promjene u svom softverskom sustavu iOS, Apple Storeu i pregledniku Safari, no treba proći još vremena kako bi se pravi efekti tih promjena vidjeli.

TikTok bi također mogao biti kažnjen

S druge strane svijeta, Europska komisija otvorila je službenu istragu protiv TikToka, kako bi istražila čini li platforma dovoljno i djeluje li u skladu s Aktom o digitalnim uslugama u područjima povezanima sa zaštitom maloljetnika, transparentnošću oglašavanja, pristupom podacima za istraživače te upravljanjem rizicima povezanima s dizajnom koji stvara ovisnost i štetnim sadržajem.

– Zaštita maloljetnika glavni je prioritet Akta o digitalnim uslugama. Kao platforma koja obuhvaća milijune djece i tinejdžera, TikTok mora u potpunosti poštovati Akt o digitalnim uslugama i imati posebnu ulogu u zaštiti maloljetnika na internetu. Danas pokrećemo službeni postupak zbog povrede prava kako bismo osigurali poduzimanje razmjernih mjera za zaštitu fizičke i emocionalne dobrobiti mladih Europljana. Ne smijemo štedjeti sve napore kako bismo zaštitili svoju djecu – izjavio je Thierry Breton, povjerenik EU.

Ako se pokaže da je TikTok kriv za kršenje pravila Akta o digitalnim uslugama, mogao bi dobiti novčanu kaznu u iznosu do šest posto svog globalnog prihoda. Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager istaknula je da će Komisija ‘provesti temeljitu istragu ne dovodeći u pitanje ishod‘.

Druga je to istraga vezana za Akt o digitalnim uslugama, koji je na snagu stupio prošle godine u studenome. Naime, Europska unija od prosinca prošle godine istražuje i platformu X zbog sumnje na kršenje Akta o digitalnim uslugama povezanih s objavama lažnih informacija nakon Hamasovih napada na Izrael. Komisija će stoga, kako je prenio Reuters, provesti dubinsku istragu te provesti brojne razgovore i inspekcije.

22. travanj 2024 10:41