Tehno
StoryEditor

Nakon više od sedam mjeseci na PlayStation Storeu cijene i dalje u kunama

26. Srpanj 2023.

Prošlo je više od sedam mjeseci otkako je u Hrvatsku uveden euro kao službena valuta, i dok su trgovci muku mučili s prelaskom na euro, do kraja siječnja svi su ga uspješno implementirali. Svi osim ‒ PlayStationa.

Naime, internetska trgovina PlayStationa, japanskog diva Sonyja, u 2023. godinu je ušla s porukom korisnicima da ‘mijenjaju načine plaćanja u Hrvatskoj‘ te da će od 1. siječnja korisnici ‘privremeno‘ morati plaćati usluge putem digitalnog novčanika koji se može nadoplaćivati samo putem darovnih kartica PlayStation Storea.

Kraj je srpnja, a ova obavijest o ‘privremenom‘ načinu plaćanja i dalje je postojana na službenoj internetskoj stranici, baš kao i cijene izražene u kunama. I sve je to legitimno dokle god je onemogućeno direktno plaćanje u internetskoj trgovini i dok se koriste darovne kartice pa državne službe ne mogu kazniti japanskog diva jer sve se darovne kartice, naravno, plaćaju u eurima.

Ipak, kako bi gejmeri u Hrvatskoj mogli kupovati igre i kako bi minimalno snosili posljedice dugotrajnog prelaska s kune na euro danas se PlayStationove darovne kartice mogu kupiti u gotovo svim trgovinama, kioscima i benzinskim postajama.

Prema pisanju FFA gaming portala, ovo nije prvi put da Sony radi ‘traljav posao‘ pa je krajem 2006. godine kada je pokretao PlayStation Network poprilično kompliciran sustav izveden na brzinu.

‒ Sony naredno desetljeće provodi praktički krpajući, a fušarenje je kulminiralo 2011. kada su hakeri probili jednu od brojnih slabih točaka mreže te se dočepali osobnih podataka (uključujući i brojeva kartica) blizu 80 milijuna igrača, nakon čega PSN biva ugašen na čak 23 dana ‒ piše FFA portal.

Jasno je da prelazak na novu valutu nije lak posao, no o formalnom prelasku na euro znalo se još u prvoj polovici 2022. godine. Kako je onda moguće da su svi napravili tranziciju na euro, a PlayStation i dalje ‘privremeno‘ odstupa od pravila?

Do zaključenja ovog članka iz Sonyja nije stigao službeni odgovor na naše pitanje, stoga još uvijek nije potvrđeno kada će se moći direktno kupovati putem internetske stranice. A korisnici na društvenim mrežama kao što je Reddit kontinuirano izražavaju svoje nezadovoljstvo navodeći pritom da se trenutno bolje u potpunosti okrenuti igrama na PC-u nego trošiti vrijeme na PlayStation, barem dok se ne riješi problem konverzije.

28. travanj 2024 21:19