Tehno
StoryEditor

Ne moramo se bojati da će roboti sjesti na naša radna mjesta

09. Lipanj 2022.
Daniel Susskind

Vrlo je vjerojatno da za 10 godina nećete raditi posao koji sada radite, ali je vrlo moguće da će ga raditi – robot. Međutim, unatoč strahu ljudi da će njihova radna mjesta zamijeniti roboti, to nipošto neće biti slučaj.

Naime, kako je na konferenciji Future Tense objasnio britanski futurolog Daniel Susskind, roboti, odnosno umjetna inteligencija u pozadini, obavljat će dio posla umjesto nas, što za nas znači jedno – da ćemo raditi drugačije te da ćemo morati usvajati neke potpuno nove vještine za poslove budućnosti. A da bismo to postigli, i dalje moramo kretati od tradicionalne edukacije te ju kroz godine nadograđivati.

– Godine 1997. mnogi su sumnjali da računalo može pobijediti svjetskog šahovskog prvaka Garija Kasparova. Svi znamo kako je to završilo. Svjedočimo ubrzanom razvoju tehnologije, robota koji mogu raditi gotovo sve. Samim time, mnogi poslovi mogu biti automatizirani. Sve je to ubrzala pandemija koronavirusa tijekom koje smo svi masovno koristili tehnologiju u svakodnevnim poslovima – rekao je Susskind.

U svom se izlaganju dotaknuo i uvriježenog mišljenja među ljudima da poslovi tzv. bijelih ovratnika, odnosno visokokvalificirani, nefizički poslovi ne uključuju rutinska ponavljanja kao kod manualnih poslova, tj. plavih ovratnika. Ta konstatacija također nije u potpunosti točna jer se i administrativni i menadžerski poslovi sastoje od brojnih ponavljajućih zadataka. Upravo tu uskače automatizacija koja će nam nadasve pomoći da radimo bolje, rekao je Susskind.

Pandemija koronavirusa ne samo da je potaknula digitalizaciju i automatizaciju poslovnih procesa, već je uz taj tehnološki pomak stvorila i kulturološki pomak prema većem prihvaćanju novih tehnologija kod 'tehnoloških konzervativaca'.

Ne smijemo se bojati tehnologije

Futuristu Susskindu su se na panel raspravi pridružili državni tajnik u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Ivan Vidiš, izvršni direktor Infinuma Nikola Kapraljević te Ivana Galić Baksa, direktorica PR-a i korporativnih komunikacija na Novoj TV (United Media). Panel je moderirao Hrvoje Balen, suosnivač i član upravnog vijeća Algebre.

image

Daniel Susskind, Nikola Kapraljević, Ivana Galić Baksa, Ivan Vidiš i Hrvoje Balen

Kao najveću promjenu u IT sektoru, a koja i dalje traje, Kapraljević je uz rad na daljinu istaknuo globalizaciju radne snage.

– Moramo prihvatiti činjenicu da nam konkurencija za radnu snagu sada dolazi iz cijelog svijeta, ne samo iz lokalnog okruženja – rekao je odnedavni izvršni direktor Infinuma, dodajući da će nam, kada je u pitanju budućnost poslova, i dalje trebati liječnici koji će nas operirati.

image

Daniel Susskind i Nikola Kapraljević

S promjenama na tržištu rada dolaze i promjene u obrazovanju. Kako je rekao Ivan Vidiš, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava stalno prati promjene i u skladu s njima financiraju različite projekte, između ostalih i projekt Centra umjetne inteligencije u Lipiku te projekte iz sektora gaminga i programiranja.

Da se ne smijemo bojati tehnologije i da nam njezin razvoj može samo pomoći rekla je Ivana Galić Baksa, istaknuvši da je Nova TV je iz medijske kompanije koja stvara sadržaj postala i tvrtka za analizu podataka.

– Strojevi kao novinari? Ono što je ključno jest da gledateljima i čitateljima treba prezentirati objektivnu informaciju, različita mišljenja i stavove. Emocije su jako važne – naglasila je Galić Baksa te dodala da, kada novinari kreiraju sadržaj, ipak im je potrebna osoba koja će ga dodatno urediti.

image

Ivana Galić Baksa i Ivan Vidiš

Robotika kao dio kulture

Nakon panela publiku je iznenadio poseban gost na prezentaciji akademika Bojana Jerbića, profesora na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Jerbić, koji je jedan od osnivača i ravnatelj CRTA-e, Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije, na pozornicu je doveo Spota, jednog od robota s kojim rade u jedinom ovakvom Centru u regiji. Kako je objasnio, ne žele da robotika bude samo vještina, već i dio kulture pa je zato njihov centar CRTA otvoren i za javnost.

image

Robot Spot

– Prije desetak godina mnogi nisu vjerovali da je umjetna inteligencija moguća, ali evo sada je to realnost. Mi pokušavamo kreirati budućnost. Stvaramo robote koji mogu surađivati. Neki znanstvenici kažu da smo preambiciozni, ali ono što želim reći je da nas nitko neće zaustaviti da postavljamo pitanja – rekao je Bojan Jerbić.

U proizvodnji robota najveći je izazov napraviti ih spretnima i brzima, rekao je Jerbić. Također se složio da, iako se mnogi boje da će roboti zamijeniti naše poslove, moderna robotika ide u skroz suprotnom smjeru te će robiti biti naši suradnici.

image

Bojan Jerbić i robot Spot

25. travanj 2024 20:07